Byt v Banskej Bystrici je drahý už skoro ako pred krízou

Ceny bytov či domov na Slovensku prestávajú klesať. Oproti vlaňajšiemu pätinovému zlacneniu zaplatili ľudia za nehnuteľností na jar tohto roka menej iba o 3,7 percenta. V Banskobystrickom kraji dokonca ceny oproti minulému roku rástli.

05.08.2010 14:27
Zvolen, reality, dom, byt Foto:
Ilustračné foto
debata

Nakupujúci na strednom Slovensku teraz zaplatia za trojizbový byt iba o necelých tritisíc eur menej ako v roku 2008, keď boli nehnuteľnosti najdrahšie. Vyplýva to zo správy o cenách nehnuteľností, ktorú včera zverejnila Národná banka Slovenska.

Ceny bytov v okolí Banskej Bystrice sa tak začali doťahovať na predkrízovú úroveň. Teraz možno v danom regióne kúpiť 3–izbový byt s rozlohou 70 štvorcových metrov priemerne za necelých 58–tisíc eur. Vlani, keď boli ceny na dne, stál pritom 53–tisíc eur a pred krízou až takmer 61–tisíc eur.

Ceny bytov II. štvrťrok
Ceny bytov II. štvrťrok Ceny bytov II. štvrťrok

„Ceny domov a bytov na Slovensku
“:[javascript:vo­id(0);/1281012187485/]
(k­liknutím zväčšíte)

„V Banskobystrickom kraji sa pravdepodobne vypredali najlacnejšie ponuky a zostali iba drahšie byty. Preto aj stúpla priemerná cena za štvorcový meter,“ povedal Dávid Dereník, analytik UniCredit Bank. Byty v tejto časti krajiny sú však podľa neho vzhľadom na nižšie zárobky ľudí napríklad v porovnaní s Bratislavčanmi privysoké. Cenové rozdiely oproti minulému roku však ľudia z okolia Banskej Bystrice podľa maklérov výrazne nepocítili. „Pri veľkej investícii akou je kúpa bytu, ide o zanedbateľnú sumu. Reálne ceny nehnuteľností sa od začiatku tohto roka držia približne na rovnakej úrovni,“ myslí si Daniel Janšo z banskobystrickej Realitnej kancelárie Lux.

Napriek zdraženiu sa podľa neho záujem ľudí o kúpu bytu mierne zvýšil, zmenilo sa aj správanie nakupujúcich. „Ľudia vyčkávajú, hľadajú čo najlacnejšie ponuky a snažia sa vyjednávať. Často sa im tak podarí kúpiť byt lacnejšie, ako bola jeho pôvodná cena,“ tvrdí Janšo.

Ľudia z okolia Nitry si síce môžu kúpiť priemerný trojizbák o tretinu lacnejšie ako v Bratislave a najvýhodnejšie na Slovensku, napriek tomu sa snažia o cene vyjednávať. „Nakupujúci sa vždy snažili znižovať nákupnú cenu. V posledných mesiacoch je však ich snaha ešte väčšia. Niekedy sa im podarí kúpiť byt lacnejšie o 1 500 eur, pri dome už zjednali nižšiu cenu o 10–tisíc eur,“ povedala Beáta Hudzovičová z Nitrianskej realitnej kancelárie.

Najviac ceny nehnuteľností v porovnaní s predkrízovým obdobím klesli v Prešovskom kraji. Za štvorcový meter by tam ľudia mali zaplatiť podobne ako v žilinskom regióne. „V okolí Prešova byty nestoja rovnako ako na severnom Slovensku, kde majú ľudia viac pracovných príležitostí a vyšší príjem. Do prešovského regiónu patrí aj podtatranská oblasť, kde sú byty pre lokalitu drahé a výrazne dvíhajú priemernú cenu za celý región,“ myslí si Dereník.

Kúpiť byt je v súčasnosti síce výhodné, ale ľudia by sa pri podpisovaní kúpnych zmlúv nemali podľa odborníkov uponáhľať. „Nepredpokladáme výrazné zdražovanie nehnuteľností. Nakupujúci sú v súčasnosti pánmi na trhu a sami si určujú, koľko za byt zaplatia. Treba si dobre prezrieť všetky ponuky, pretože ceny sú často nadsadené. Ak budú ľudia zjednávať, môžu nehnuteľnosť kúpiť omnoho výhodnejšie,“ dodal Dereník.

debata chyba