Novú strechu nad hlavou môže zdražiť slabé euro

Po prudkom raste cien bytov a domov pred príchodom krízy a vlaňajšom strmom páde by mal realitný trh ostať pokojný až do konca roka. Podľa Daniely Rážovej, šéfky Asociácie realitných maklérov, môže ceny nehnuteľností zdvihnúť len výrazné oslabenie eura.

05.08.2010 14:30
Byty, reality, novostavba Foto:
Na realitnom trhu sa do konca roka veľké zvraty neočakávajú.
debata

Čo sa dnes oplatí kupovať ľuďom, ktorí si chcú zaobstarať vlastné bývanie?

Dobrá ponuka sa nájde raz za čas všade, či už ide o malé alebo veľké byty, rodinné domy či pozemky. Jednoznačne sa to povedať nedá. Momentálne je však najväčší záujem o menšie sídliskové byty za dobré ceny. Najviac záujemcov o kúpu je v Bratislave a väčšina kupujúcich čerpá na bývanie hypotéku.

Oplatí sa ľuďom vyčkávať na lepšie ponuky? Môžu byty ešte zlacnieť?

Predávajú sa dva druhy bytov – nehnuteľnosti, ktoré sú ponúkané za reálne ceny, a potom je stále dosť ponúk, ktoré sú nadhodnotené. Ceny, ktoré sú reálne a trhové, by tento rok nemali výrazne klesať ani stúpať. Ak nedôjde k neočakávaným ekonomickým skokom alebo krízam. Cenovo nadhodnotené byty majú priestor na pokles a závisí čisto od majiteľov, či ich zlacnia alebo nie.

Aké neočakávané výkyvy by mohli rozkolísať ceny nehnuteľností?

Jediné, čo by mohlo krátkodobo zodvihnúť ceny nehnuteľností, je výrazné oslabenie eura a následná reakcia ľudí. Voľné peniaze by sa snažili uložiť do kúpy bytov či domov. Nárast by však nemal byť vyšší ako 5 až 10 percent. Skôr sa však očakáva stabilná situácia podobná dnešnej.

Dokážu vôbec v súčasnosti majitelia predať predražené byty?

Nadhodnotené nehnuteľnosti sa predávajú veľmi ťažko. Ak sa nejaká predá, ide skôr o šťastie. Predávajúci by mal nastaviť cenu tak, aby bola pre ľudí prijateľná. Ak tak neurobí, obávam sa, že byt nepredá. V tom prípade je pre neho výhodnejšie byt či dom prenajať. Lebo aj za prázdnu nehnuteľnosť platí mesačne nájomné a energie. Realitný trh od januára výrazne ožil po útlme z čias krízy. To, že sa tak stalo, pripisujem práve precitnutiu predávajúcich, ktorí pochopili potrebu zníženia cien.

debata chyba