V katastri si môžete vlastníka pozemku overiť

Pokiaľ sa rozhodujete kúpiť pozemok, môžete s výnimkou niektorých chránených údajov získať všetky informácie, ktoré kataster nehnuteľností má o ňom v evidencii.

16.08.2010 09:07
Dedina, pole, vidiek Foto:
Ilustračné foto
debata

Môžete si overiť meno vlastníka, jeho bydlisko, dátum narodenia, číslo parcely, súpisné číslo stavby, číslo listu vlastníctva, presvedčiť sa o aký druh pozemku ide.

„Každý má právo nahliadnuť do údajov, ktoré eviduje kataster nehnuteľností,“ hovorí tlačová tajomníčka Úradu geodézie, kartografie a katastra Janka Raslavská. Môžete si robiť výpisy, odpisy, náčrty. „Výnimkou sú osobné údaje ako rodné číslo, údaje o cene poľnohospodárskych a lesných pozemkov, ktoré sa sprístupňujú len vlastníkovi nehnuteľnosti.“ Správy katastra vyberajú správne poplatky za návrh na začatie katastrálneho konania, za vyhotovenie potvrdeného výpisu alebo kópie z katastrálneho operátu, za vyhotovenie identifikácie parcely, vyhotovenie odpisu alebo kópie z katastrálneho operátu, za nahliadnutie do katastrálneho operátu, poskytnutie ďalších údajov, overenie ďalších údajov a za overenie geometrického plá­nu.

Údaje o nehnuteľnostiach možno získať aj z verejne dostupného elektronického katastrálneho portálu, je na www.katasterportal.sk. „Vstup aj získavanie údajov sú bezplatné, ale nie sú použiteľné na právne účely, majú len informatívny charakter,“ upozorňuje Raslavská. Aktualizujú sa raz týždenne. Na vyhľadávanie treba poznať aspoň jeden z údajov o nehnuteľnosti, ktoré sú v elektronickom vyhľadávacom formulári označené ako povinné, a vedieť, v ktorom katastrálnom území sa nehnuteľnosť nachádza. Elektronická podateľňa funguje cez ústredný portál verejnej správy www.portal.gov.sk a je bezplatná.

debata chyba