Investor Metropolisu zníži plochu kasín, hrozí odchodom do Rajky

Investor projektu Metropolis na okraji Bratislavy zníži plochu kasín, proti ktorým sa rozbehla masívna petícia. Ak neuspeje, poobzerá sa v Maďarsku.

05.10.2010 13:33
Metropolis Foto:
Metropolis za 1,5 miliardy eur by mal vyrásť v zadunajskej časti Bratislavy.
debata

Spoločnosť TriGranit Development Corporation (TDC) ako investor plánovaného projektu viacúčelového komplexu Metropolis v Bratislave znížil plochu kasín oproti pôvodnému zámeru z 3 % na 2 %. Rozloha kasín v urbanistickej štúdii tak klesla z 27 000 štvor­cových metrov (m2) na 19 000 m2. Oznámil to v utorok predseda predstavenstva TDC Gábor Zászlós.

Hoci proti kasínam v projekte sa už uskutočnila masívna petícia 125 000 občanov s podporou KDH, bývalá vláda ako aj podpismi mnohé profesijné organizácie podľa jeho slov projekt ďalej podporujú. „Chcem preto teraz prejsť do ofenzívy, byť proaktívny a chceme poslancom mestských častí aj parlamentu a verejnosti poskytnúť o projekte relevantné informácie o zmenenej štruktúre projektu a jeho význame pre Slovensko a jeho občanov,“ uviedol.

Investor bude projekt prezentovať ako megainvestíciu s rozpočtom 1,5 miliardy eur a nie ako megakasíno, ktoré „je iba nepatrnou časťou tohto nákupno-športového centra, a v antikampani ho zámerne využívajú rôzne občianske združenia.“ Zdôraznil, že vysvetľovaním reálneho obrazu zmeneného projektu chcú štúdiu odpolitizovať a upozorniť, že vytvorí nové pracovné miesta pre občanov SR, zvýši návštevnosť hlavného mesta cudzincami, a to vďaka projektu, ktorý je zameraný na podporu mestského turizmu a rozvoj služieb vrátane kongresových, ktoré sú najviac zanedbané. Situovanie projektu na rozhraní mestských častí Jarovce a Petržalka súvisí s blízkosťou medzinárodného letiska, čo je dôležitý faktor aj pre budúceho prevádzkara kasín v projekte Metropolis, nadnárodnú spoločnosť Harrah's.

Šéf TDC stále odmieta, že bývalá vláda ušila zákon o hazardných hrách v prospech prevádzkara plánovanej siete kasín v projekte Metropolis. Terajšia vláda SR pripravila novelu tohto zákona s cieľom odstrániť degresívne odvody, ktoré údajne nahrávajú firme Harrah's.

Vyčkáme aké odozvy bude mať naša prezentácia projektu u poslancov vrátane vykryštalizovania právneho stavu vzhľadom na novelu, povedal s tým, že ak nedôjde k pozitívnemu obratu vnímania projektu, budú hľadať jeho podporu v Maďarsku, v prihraničných obciach Bezenye a Rajka. „Starosta obce Rajka nás ako investora už kontaktoval, má o projekt záujem.“

Otvorená je stále otázka udelenia licencie na prevádzkovanie pre Harrah's, ktorá je v kompetencii Ministerstva financií (MF) SR, resp. prečo už o ňu prevádzkovateľ nepožiadal. „Prevádzkovateľ kasín musí mať ešte pred rozbehnutím výstavby záruky, otázku je potrebné adresovať jemu,“ dodal Zászlós.

debata chyba