Nehnuteľnosti do Vianoc nezdražejú

Kúpa bytu či domu by ľudí nemala do konca roka vyjsť drahšie. Podľa Jany Šebestovej zo Slovenskej realitnej akadémie sa ceny nehnuteľností počas najbližších dvoch mesiacov výrazne meniť nebudú.

04.11.2010 19:41
hypotéka, bývanie, úver, dom, mince, stavebné...
Ilustračné foto
debata

Posledné údaje Národnej banky Slovenska ukázali, že byty v lete oproti jari jemne zdraželi o necelé percento. Môže to znamenať zvyšovania cien nehnuteľností?

Zvýšenie cien nehnuteľností je natoľko mierne, že by v najbližšej budúcnosti nemalo mať výraznejší vplyv na realitný trh. Dôvodom rastu cien bolo celkové oživenie ekonomiky, ale najmä lepšia dostupnosť hypotekárnych úverov na bývanie. Jedno je však isté, ponuka bytov stále výrazne prevyšuje dopyt, čo by malo znamenať minimálne stabilitu cien bez významných výkyvov.

Aký vývoj cien možno očakávať do konca roka?

Počas najbližších dvoch mesiacov by k podstatnej zmene nemalo prísť. Dá sa však očakávať mierny rast záujmu o kúpu bytov. Banky totiž ohlasujú predĺženie hypotekárnych kampaní.

Prečo to má taký vplyv na záujem o bývanie?

V období najväčšieho boomu na realitnom trhu rástol dopyt po nehnuteľnostiach aj pre špekulatívne obchody. Byty sa teda nakupovali ako investície, aby sa ďalej predávali alebo prenajímali. Teraz sa o byty zaujímajú najmä mladí ľudia, ktorí bývať naozaj potrebujú.

Aké zmeny cien bytov môže priniesť budúci rok?

Vývoj na trhu s nehnuteľnosťami, a teda aj ceny, bude závisieť od celkového rastu ekonomiky v krajine či v Európskej únii. Na Slovensku by malo naštartovanie ekonomiky priniesť istý optimizmus aj na realitný trh. Ceny bytov by sa však mali ešte zreálniť, pretože v súčasnosti sú často umelo držané hore a nezodpovedajú skutočnosti.

debata chyba