Pred kúpou si pozemok preverte

Väčšina realitných kancelárií, ktoré sú združené v Národnej asociácii realitných kancelárií Slovenska – nájdete ich na www.narks.sk, je poistená pre prípadné komplikácie spojené s prevodom pozemku.

04.01.2011 12:42
Reality, stavba, vidiek, pole, satelit Foto:
Ilustračné foto
debata

„Ak má realitná kancelária dostatočné skúsenosti s prevodom pozemkov, skúsených maklérov a poradcov, je na trhu už niekoľko rokov, je poistená a má za sebou množstvo spokojných klientov, vie poradiť. Za odmenu zo sprostredkovania kúpy pozemku nielen pripraví všetky potrebné podklady ku kúpe, vecne poradí, ocení pozemok, porovná, ale aj vyzdvihne všetky výhody aj nevýhody kúpy pozemku,“ vraví Dalibor Hahn z Realitnej kancelárie Adolia, ktorá sa špecializuje na trh s pôdou.

Klienti môžu v niektorých prípadoch kúpiť pozemok aj priamo od developera. „Vtedy podpisujú dohodu o rezervácii pozemku a zložia rezervačný poplatok v realitnej kancelárii alebo klient podpíše zmluvu o budúcej kúpnej zmluve k pozemku, čo mu dáva viac času na doriešenie financovania kúpy, napríklad s bankou,“ vraví Dalibor Hahn.

Inak sa štandardne klientom najskôr predkladá koncept kúpnej zmluvy – tí doplnia svoje údaje a následne spoločne s kanceláriou riešia pripomienky a ďalšie návrhy.

Vkladom kúpnych zmlúv do katastra nehnuteľností treba poveriť vopred konkrétnu osobu alebo priamo realitnú kanceláriu. Podmienky uvoľnenia a prevodu zvyšnej kúpnej ceny, ktorú má kupujúci zaplatiť, sa viažu na nový list vlastníctva už s jeho menom.

Za vklad do katastra do 30 dní sa platí 66 eur, pri zrýchlenom konaní do 15 dní treba zaplatiť 199,50 eura, pri elektronickom oznámení je zľava 15 eur a ak je vklad zaslaný elektronicky, platíte 33 eur. Sprostredkovateľské poplatky sú od 2 do 5 percent z kúpnej ceny.

Pokiaľ sa niekto rozhodne skupovať pozemky, mal by si na mestskom úrade overiť, na aký účel sú územným plánom určené. Na stavebnom úrade treba zase zistiť, aká je možnosť ich napojenia na inžinierske siete. Treba si vyžiadať aj výpis zo správy katastra a zistiť, či na pozemku nie sú ťarchy a bremená.

„V pozemkovom centre na vyžiadanie tieto služby zabezpečujeme my.“ Samozrejme, pred kúpou si treba dať pozemok zamerať a dať aj na vlastné náklady v teréne vytýčiť, prípadne sa dohodnúť s realitnou kanceláriou. „Netreba sa nikdy spoliehať na to, ako hranice určil vlastník. Pokiaľ pôjde o projekt developera, nie je potrebné zameranie,“ dopĺňa Hahn.

Na čo treba pamätať pred investovaním do nehnuteľnosti

Platí sa poplatok za trvalé alebo za dočasné vyňatie poľnohospodárskej pôdy z pôdneho fondu zaradenej podľa kódu BPEJ – bonitovanej pôdno– ekologickej jednotky do 1. až 4. skupiny, čo sú v podstate južné časti Trnavského, Nitrianskeho, Košického kraja, určujú ho pozemkové úrady.

Navýšiť cenu môže napríklad aj väčšia vzdialenosť k napojeniu na inžinierske siete, zhrnutie ornice v prípade väčších investícií ako sú priemyselné parky a obchodné centrá.

Kto chce stavať na lesnom pozemku, musí komunikovať s príslušným obvodným lesným úradom. Zistiť stav porastov a aké sú možnosti ich výrubu. Investičný zámer treba prekonzultovať na stavebnom úrade.

Daň z nehnuteľností sa platí z hodnoty ornej pôdy určenej zákonom č. 582/2004 Z. z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady. Sadzby dane určujú jednotlivé obce a mestá a sú zverejnené na ich webových stránkach.

Pre stanovenie hodnoty pozemkov na účely pozemkových úprav platí vyhláška ministerstva pôdohospodárstva č.38/2005 Z. z. o určení hodnoty pozemkov a porastov na nich na účely pozemkových úprav. Táto vyhláška sa používa aj pri výpočte výšky nájmu z užívania poľnohospodárskej pôdy, ktorý je minimálne 1 percento z hodnoty pôdy. Pri stanovovaní hodnoty pôdy vychádza z kvality a bonity pôdy stanovenej podľa bonitných pôdno– ekologických jednotiek a nezohľadňuje súčasnú trhovú cenu pôdy.

Pôda sa nesmie drobiť: Ak má vzniknúť pozemok menší ako 20 000 m2, ale väčší ako 10 000 m2pri lesnej pôde a 5 000 m2 pri poľnohospodárskej pôde – odvod je 10 percent z hodnoty pôdy. Ak má vzniknúť lesný pozemok s výmerou od 5 000 – 10 000 m2 alebo poľnohospodársky pozemok od 2 000 m2 – 5 000 m2 – odvod je 20 % z hodnoty pôdy. Hodnota sa určuje podľa vyhlášky, ktorá sa používa aj pri pozemkových úpravách (č. 38/2005).

debata chyba