Vraciame sa k bytom ako za socializmu, len s inou kvalitou

Slovensko po znížení cien realít na takmer štvorročné minimum čaká výstavba bytov s menšou rozlohou, o ktoré je medzi záujemcami o vlastné bývanie najväčší záujem. Uviedol to vo štvrtok šéf Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska (NARKS) Ľubomír Kardoš.

04.08.2011 13:50
Ľubomír Kardoš Foto:
Ľubomír Kardoš
debata

„Ideme k bytom, ktoré sa budovali za socializmu, budú ale v inej kvalite,“ vyhlásil Kardoš. Stavať by sa mali najmä dvoj- až trojizbové byty s rozlohou od 50 do 60 metrov štvorcových. Šéf asociácie poznamenal, že najväčší dopyt Slovákov na realitnom trhu je po bytoch s dvomi izbami.

Developeri na Slovensku v minulosti často ponúkali byty s veľkou podlahovou plochou. Po vypuknutí svetovej hospodárskej krízy a páde realitného trhu v roku 2008 sa ale predávali len ťažko. V krajine zostalo v novostavbách nepredaných niekoľko tisíc bytov. Investori, ktorí svoje projekty financovali prostredníctvom bánk, budú musieť podľa Kardoša byty zlacniť, aby o ne bol záujem.

Ceny domov a bytov na Slovensku klesajú prakticky nepretržite od polovice roku 2008. Priemerná cena jedného metra štvorcového v druhom štvrťroku dosiahla 1256 eur, pred tromi rokmi to bolo ešte 1549 eur.

Banky síce v poslednom období zaznamenali oživenie záujmu ľudí o úvery na kúpu bytov alebo domov, podľa analytikov to však ceny príliš neovplyvní. Dôvodom je vysoká nezamestnanosť v krajine a uťahovanie menovej politiky Európskou centrálnou bankou, čo sa pravdepodobne prejaví vo zvýšení hypotekárnych úrokov.

debata chyba