Oplatí sa dnes kupovať alebo predávať nehnuteľnosť?

Oplatí sa dnes kupovať alebo predávať nehnuteľnosti? Národná asociácia realitných kancelárií zistila, že od roku 2008 ich ceny klesli o 20,3 percenta.

19.08.2011 06:55
hypotéka, hypotéky, stavebné, sporenie Foto:
Ilustračné foto
debata

Zároveň sa ceny, ktoré sú kupujúci ochotní za dom alebo byt zaplatiť, čoraz viac zhodujú s cenami, za aké by svoju nehnuteľnosti chceli predať majitelia. Nereálne očakávania predávajúcich sú teda už minulosťou, kríza ich naučila nemať veľké oči.

„V poslednom roku sú ceny približne stabilné a ani najbližších 10 rokov sa tak extrémne ako doteraz hýbať nebudú,“ predpovedá Ľubomír Kardoš, prezident asociácie realitných kancelárií Slovenska. Z trhu sú tak vytlačení špekulanti, ktorí kupovali nehnuteľnosti s kalkuláciou ich následného drahšieho predaja.

„Ceny hore určite nepôjdu. Skôr budú postupne jemne klesať, na trhu je veľa nehnuteľností, špeciálne bytov, ktoré budú chcieť majitelia skôr či neskôr predať,“ myslí si aj Andrej Bartovic z piešťanskej realitnej kancelárie ABContact. „Ceny bytov – novostavieb aj starších bytov – sú vo všeobecnosti ešte stále príliš vysoké a predávajú sa veľmi ťažko,“ dodáva.

Priemerné ceny rodinných domov
BA 303 834 €
TT 143 850 €
NI 142 518 €
TN 128 754 €
ZA 128 000 €
BB 129 459 €
PO 140 554 €
KE 201 711 €

Náklady na bývanie v starších bytoch, ktoré majú viac ako 30 rokov, sú čoraz vyššie a ich kvalita ide stále dole. „Týchto bytov je veľa, vlastníci, ktorí ich majú ako druhé či tretie byty a nebývajú v nich, budú mať tendenciu ich predať,“ dodáva Bartovic. Ceny nájmov sú nízke a s nájomcami je veľa problémov, prenajímanie sa v súčasnosti z ekonomického hľadiska rozhodne neoplatí, dodáva.

Hoci nová výstavba veľmi nepribúda, podľa skúsených realitných maklérov sa uvoľnia na predaj viaceré nehnuteľnosti, ktoré sú dnes v prenájme. Takže ani nedostatok voľných bytov by nemal ich cenu vyhnať nahor.

Podľa Bartovica dnes kupujú byty len tí, čo naozaj potrebujú bývať, aj keď trh držia relatívne dostupné hypotekárne úvery. „Ak pred krízou bolo na obhliadke za prvý týždeň aj do 10 záujemcov, tak získať dnes desať záujemcov za mesiac je nereálne. Sám som mal tri obhliadky svojho bytu za tri mesiace. Našťastie, tí tretí ho kúpili,“ hovorí.

Stabilné sú aj ceny pozemkov

Aj ceny stavebných pozemkov sa držia na rovnakej úrovni, ale obchodujú sa málo, s výnimkou vychytených miest. Občas sa predajú staršie rodinné domy, ak sú za rozumnú cenu v dobrej lokalite.

Najlepšie sa bez rozdielu regiónu predávajú dvoj–, prípadne trojizbové byty. Rozdiel v cene za štvorcový meter dvojizbového bytu v Bratislave a v Prešove je však približne 900 eur. Tí, ktorí sa do Bratislavy sťahujú za prácou, sú teda odkázaní na vysoké úroky hypoték alebo riešia svoje bývanie prenájmom.

Nových obyvateľov však priťahujú aj ďalšie veľké mestá. V Košiciach sa cena za štvorcový meter dvojizbového bytu pohybuje nad 1 130 eur, v Banskej Bystrici je to menej, nad 1 000 eur.

„S veľkou pravdepodobnosťou nás čaká druhá vlna krízy, a teda predpokladáme, že ceny sa istý čas udržia, ale po istom čase sa ceny určite znížia. Dopyt nebude taký vysoký, pretože ľudia nebudú mať peniaze na kúpu bytov alebo pozemkov,“ domnieva sa Tomáš Kolesár z košickej realitnej kancelárie Kolesár a Lagin. „Ceny v Banskej Bystrici budú stagnovať, prípadne veľmi mierne stúpať. Nemôžeme to však paušalizovať na všetky druhy nehnuteľností. V kurze sú dvoj–, trojizbové byty, skôr v dobrej lokalite, tehlové – tam predpokladáme mierny nárast cien. Podobne aj u stavebných pozemkov. Samozrejme, dopyt bude ovplyvňovať aj vývoj úrokovej sadzby pri poskytovaní úverov,“ predpovedá Mário Pytel z realitnej kancelárie BB Reality.

„Predávať nehnuteľnosť sa teraz oplatí, nie je na čo extra čakať,“ vyhlasuje Bartovic. Na druhej strane trpezliví kupujúci majú šancu aj dnes nájsť dobrú nehnuteľnosť za rozumnú cenu.

„Pokiaľ je ohrozená hodnota eura, je lepšie ho nemať na účte. Paradoxne je momentálne určité riziko aj predávať, aj kupovať. Predávať z dôvodu, že tratíte na možnej devalvácii EUR, ktorá síce, podľa "zaručene overených informácii“ bude, ale nikto nevie kedy presne. Na druhej strane, ak kúpite nehnuteľnosť teraz, je reálne možné, že o niekoľko mesiacov neskôr by ste ju kúpili lacnejšie. Ale tí, ktorí potrebujú stoj čo stoj bývať, nemajú na čo čakať, ak nájdu byt alebo dom podľa vlastných predstáv a momentálnych finančných možností," uzatvára Jaroslav Dolnák z bratislavskej 1. Merkur reality.

debata chyba