Energie zaťažujú rozpočty rodín, zlacnejú možno o rok

Po dvoch rokoch zdražovania tepla, elektriny i vody si ľudia v roku 2013 od zvyšovania faktúr možno oddýchnu. Nasvedčujú tomu objektívne dôvody. Napríklad cena za elektrickú energiu by mala klesnúť, pretože na Slovensku bolo oproti očakávaniam regulačného úradu vlani postavených menej slnečných elektrární, ktoré ceny elektriny zaťažujú.

19.01.2012 20:00 , aktualizované: 20.01.2012 12:01
Elektrina, faktúry Foto:
Ilustračné foto
debata

Okrem toho vidí šéf regulačného úradu Jozef Holjenčík (nominant Smeru) aj ďalšie dôvody na zlacňovanie. „Na trhu bude prebytok zdrojov a tak očakávam zlacňovanie elektriny,“ mieni šéf úradu. Keďže predajcovia plynu čoraz viac komodity nakupujú bez dlhodobých zmlúv, aj pri zemnom plyne Holjenčík očakáva tiež zníženie cien. „Podobne ako elektriny aj plynu je na medzinárodných trhoch prebytok,“ dodáva.

Ešte v roku 2008 dávali domácnosti na bývanie a energie spolu asi 17 percent príjmov, v roku 2010 to bolo už 18 percent a vlani tento podiel opäť rástol. Ide o výsledok toho, že výdavky na energie rastú viac ako príjmy. Vďaka očakávanému znižovaniu cien energií by však hranica takzvanej energetickej chudoby mohla klesnúť. Pod túto úroveň sa dostanú všetky rodiny, ktoré za energie platia viac ako desatinu príjmov.

Podľa Petra Marčana z Inštitútu pre energetickú bezpečnosť bola pod hranicou energetickej chudoby zhruba šestina slovenských domácností. „Priemerná domácnosť na Slovensku v druhom štvrťroku 2011 minula na energie takmer dvanásť percent,“ podčiarkuje Marčan.

Ľudia s vyššími príjmami tiež podľa Marčana budú viac šetriť energie, keďže si budú môcť dovoliť kúpiť úspornejšie spotrebiče či zaplatiť zateplenie domu alebo bytovky. Problém však spočíva v tom, že rodiny s nižšími príjmami si úsporné opatrenia dovoliť nemôžu, a preto budú musieť obmedzovať vlastnú spotrebu energií či v lepšom prípade zvoliť lacnejší zdroj tepla. Čoraz viac ľudí tak zrejme bude prechádzať k pevným palivám. Za posledných päť rokov totiž vzrástli ceny za pevné palivá viac ako trojnásobne, kým ceny elektriny sú v súčasnosti šesťnásobné a za plyn rodiny platia sedemkrát vyššiu cenu ako pred piatimi rokmi.

Prípadná zmena cien elektriny či plynu na medzinárodných trhoch sa na faktúrach pre domácnosti prejaví až po ubehnutí dlhšieho časového obdobia. Dôvod na zlacnenie plynu sa však črtá už v horizonte niekoľkých týždňov. Dôvodom by malo byť podpísanie dodatku medzi dominantným Slovenským plynárenským priemyslom a ruským dodávateľom plynu, spoločnosťou Gazprom Export. SPP síce po oznámení podpisu vyhlásil, že dodatok iba pomôže okresať očakávanú stratu firmy na dodávke zemného plynu domácnostiam, čím odmietol znižovanie ceny plynu. Holjenčík však zlacňovanie nevylúčil.

„Dodatok musíme dôkladne analyzovať. Môžem však prezradiť, že koncom januára sa verejnosť dozvie, aké kroky regulačného úradu budú nasledovať,“ hovorí šéf regulačného úradu. Znížiť by sa mohli aj ceny vody, keďže regulačný úrad bude vodárov nútiť, aby nebudovali zbytočné rozvody.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba