Tisíckam rodín plyn možno zdražie

Kým väčšina odberateľov zemného plynu začne v marci platiť menšie poplatky, rodinám žijúcim v dvojdomoch faktúry, naopak, môžu stúpnuť. Zníženie cien o tri až päť percent, ktoré vo štvrtok ohlásil regulačný úrad, sa totiž bude týkať iba odberateľov s tarifami D1 až D3. Na cenu plynu v najvyššej kategórii D4 regulačný úrad dosah nemá.

30.01.2012 12:28
Plyn, energia, bývanie, oheň Foto:
Ilustračné foto
debata

Výška poplatkov tak závisí od rozhodnutia dodávateľov. Dominantný Slovenský plynárenský priemysel cez hovorcu Petra Bednára naznačil, že ceny neklesnú, naopak, môžu ísť hore. „Vývoj cien v kategórii D4 bude závisieť od vývoja kľúčových faktorov – teda výmenného kurzu amerického dolára oproti euru a od ceny ropy,“ zdôvodňuje Bednár. Ropa dražie a euro sa oslabuje, čo tlačí na rast cien.

Už v novom roku odberateľom plynu s tarifou D4 mesačné náklady na kúrenie stúpli o viac ako 21,5 eura, čo bolo zvýšenie o takmer šesť percent. Ropa Brent však pod vplyvom nervozity na blízkom východe odvtedy zdražela zhruba o 11 dolárov za barel, čo je zvýšenie zhruba o desať percent. V porovnaní so začiatkom vlaňajšieho decembra, keď sa stanovovali ceny na rok 2012, klesol aj kurz z 1,34 na 1,31 dolára za euro, čo je oslabenie zhruba o 1,7 percenta.

Odberateľom plynu, ktorí na vykurovanie, ohrev vody i varenie využívajú ročne asi 3 000 kubíkov plynu v kategórii D3, pritom od 15. marca klesnú mesačné poplatky v prípade optimistickejšieho scenára o 6,7 eura a pri najnižšom ohlásenom zlacnení zhruba o štyri eurá. Podľa šéfa regulačného úradu Jozefa Holjenčíka (nominant Smeru) sa totiž majú znížiť poplatky o tri až päť percent a priblížia sa tak k úrovniam z konca minulého roka.

Regulačný úrad zníži ceny aj napriek protestom dominantných plynárov. Zlacnenie zdôvodňuje dodatkom k dlhodobej zmluve o odbere plynu, ktorý SPP nedávno podpísal s ruskou spoločnosťou Gazprom Export. Podľa informácií ruských médií dostal SPP pätinovú zľavu spolu s nemeckým Wingazom, rakúskym Econgasom, francúzskym GdF Suez a talianskym Sinergie Italiane. Holjenčík však výšku poskytnutej zľavy nekomentoval. „Zmluva je obchodným tajomstvom,“ zdôvodnil šéf regulačného úradu. Fakt, že rovnakú zľavu majú aj iní veľkoodberatelia, však Holjenčík potvrdil.

SPP proti ohláseniu zlacnenia protestoval. Zdôvodnil to tým, že zľava mala vykryť iba časť straty vo výške desiatok miliónov eur, ktorú plynári vyprodukujú na dodávke plynu aj tento rok. Holjenčík však tieto argumenty odmietol ako neopodstatnené.

Posledné zlacnenie plynu zažili slovenské rodiny naposledy v januári 2010. Pre domácnosti, ktoré plynom kúria, sa ceny znížili o päť percent. Dôvodom bolo znehodnotenie ceny ropných produktov na svetových trhoch, ktoré spôsobila finančná kríza.

Od januára 2011 však pre zdraženie komodít stúpla cena zhruba o šesť percent. V júli minulého roka nasledovalo sedempercentné zdraženie, ktoré bolo spôsobené ďalším nárastom ceny ropných produktov po vojenských operáciách v Líbyi. Posledné zvyšovanie ceny plynu pre domácnosti sa udialo na začiatku roku 2012, ceny išli nahor v priemere o 5,5 percenta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba