Právnici štátu a SPP sa stretnú na súde v marci

Spor plynárov proti Slovensku naplno prepukne 27. marca. Na tento dátum je stanovené prvé pojednávanie v spore, kde Slovenský plynárenský priemysel pod taktovkou zahraničných privatizérov zažaloval štát za to, že mu nepovolil razantné zdraženie plynu od jari 2010. Ďalšie pojednávania sú stanovené na začiatok apríla. SPP otvoril celkovo osemnásť sporov.

08.02.2012 12:00
SPP Foto:
SPP
debata

Ak by firma na súde uspela, ľudia by si za plyn zrejme výrazne priplatili. Napríklad v januári stúpli náklady na plyn asi o sedem eur mesačne, pričom SPP žiadal viac ako trojnásobný rast.

„V niektorých ďalších žalobách sa ukončujú prvotné úkony výzvami na zaplatenie súdneho poplatku. Po jeho uskutočnení bude vytýčený termín pojednávania konkrétnej žaloby,“ uviedol hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

SPP prostredníctvom hovorcu Petra Bednára nechce prezradiť, aké argumenty využijú právnici firmy pred súdom. „Nebudeme sa vyjadrovať,“ povedal. Zástupcovia dominantného dodávateľa plynu však dlhodobo hovoria, že pre nesprávnu reguláciu firma na predaji plynu domácnostiam ročne stráca desiatky miliónov eur. Kauzu odmietol komentovať aj rezort hospodárstva pod vedením Juraja Miškova (SaS).

Regulačná rada priestor na vyjadrenie tiež nevyužila. Práve rada bude čeliť všetkým žalobám, lebo potvrdila rozhodnutia regulačného úradu o menšom raste cien plynu pre domácnosti, ako žiadal SPP. Prvé žaloby od SPP dostal krajský súd po odmietnutí návrhov na zdraženie zaslaných regulačnému úradu po nástupe súčasnej vládnej koalície v roku 2010. Niektoré návrhy úrad odmietol, lebo nespĺňali v tom čase platné predpisy. Ďalšie zas podľa šéfa regulačného úradu Jozefa Holjenčíka (nominant Smeru) „nezodpovedali realite“ a preto v závere roku 2010 spustil cenové konanie z vlastného podnetu.

Náklady na bývanie napríklad pre domácnosť, ktorá ročne využíva na varenie, ohrev vody i kúrenie asi 3 000 kubíkov plynu, vtedy narástli zhruba o päť eur mesačne, pričom plynári žiadali dvojnásobný nárast. Podobná situácia sa opakovala aj v roku 2011. Konanie, po ktorom plyn zlacnie o tri až päť percent, beží aj v súčasnosti. Výsledky by mali byť známe v polovici februára.

Zástupca Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Miroslav Lupták však podotýka, že je zvláštne, že SPP vyvolal spor proti štátu, v ktorom úspešne podniká. „Úrad trvá na neopodstatnenosti zvyšovania cien zo strany SPP a vyslovuje poľutovanie, že jeho požiadavka na neoprávnený zisk na úkor slovenských domácností má podporu predstaviteľov štátu v riadiacich orgánoch spoločnosti,“ podčiarkol hovorca úradu.

debata chyba