Štátne peniaze na zateplenie sú preč

Peniaze zo Štátneho fondu rozvoja bývania, ktoré žiadali ľudia na zateplenie domov a bytov, sa minuli doslova počas prvých piatich januárových dní.

16.02.2012 20:00
Projekt, byt, dom, bývanie, stavba Foto:
Ilustračné foto
debata (10)

„Je to pravda, tento rok sme za prvých päť dní v roku pokryli finančné prostriedky na celý rok. Všeobecne nám najviac žiadostí chodí na zateplenie bytov a domov,“ potvrdil šéf štátneho fondu Ľubomír Bošanský s tým, že na výstavbu či kúpu bytov je pre žiadateľov stále dostatok financií.

Na obnovu bytov je v rozpočte fondu 30 miliónov eur a ďalších 14 miliónov malo ísť na zatepľovanie. V roku 2011 sa z peňazí fondu obnovilo vyše 13-tisíc bytových jednotiek, najviac z nich v Bratislavskom a Košickom kraji.

Na výstavbu nových bytov má fond vyčlenených v rozpočte 15 miliónov eur, minulý rok išlo do výstavby 16,3 milióna. Napriek tomu však Bošanský tvrdí, že minulý rok bol špecifický a nepodarilo sa minúť všetky prostriedky najmä na výstavbu nájomného bývania. ,,Bolo to spôsobené voľbami do samospráv z roku 2010, po ktorých noví starostovia nemali pripravené dokumentácie k výstavbe," podotkol Bošanský. Celkovo má štátny fond v roku 2012 k dispozícii 157 miliónov eur, ktoré prerozdelia do podpory výstavby a kúpy bytov, ich obnovy či výstavby nájomného bývania.

Najmä pre nízkopríjmovú skupinu Slovákov sú úvery na kúpu bytu zo štátneho fondu jedinou možnosťou, ako si zaobstarať vlastné bývanie. Napríklad úver zo štátneho fondu na kúpu bytu je úročený fixnou 3,5–percentnou sadzbou počas celého obdobia splatnosti, teda 30 rokov. Mesačná splátka vyjde na vyše 200 eur. Ak je žiadateľ mladší ako 35 rokov, sadzba je dve percentá a splátka 193 eur. Na porovnanie, hypotéka v rovnakej výške pri tej istej splatnosti vyjde klienta na vyše 300 eur.

Štátny úver na bývanie dostanú len tí, ktorí nemajú príjem väčší ako 3,5 násobok životného minima, teda približne 660 eur a majú minimálne 20 percent z výšky úveru vlastných peňazí. „O úveroch zo štátneho fondu sa málo vie. Je to hlavne preto, že fond má obmedzené finančné kapacity. Sú tam navyše aj veľmi striktné podmienky na schválenie úveru,“ hodnotí analytik Fincentra Ján Porázik.

Podľa Porázika sa stáva, že keďže štátny úver na bývanie a stavebné sporenie sú určené pre tú istú skupinu žiadateľov, často sa klient rozhodne pre stavebné sporenie. „Zjednodušene povedané, stavebné sporenie je pre každého. Na druhej strane, úverové podmienky štátneho fondu sú zaujímavejšie,“ doplnil Porázik.

Na trhu je však stále málo bytov, aktuálne štatistiky hovoria o deficite 540–tisíc bytov, na ktorých výstavbu by štát potreboval takmer tri miliardy eur. Nedostatok je aj nájomných bytov pre sociálne slabšie rodiny. Takýchto bytových jednotiek je na Slovensku niečo cez tri percentá, čím výrazne krajina zaostáva za európskym priemerom – podiel nájomných bytov je tu až 40 percent. „Pozornosť by sme preto mali upriamiť na nájomné bývanie a pustiť do tohto sektoru súkromné firmy. Vytvoriť im nejaké motivačné stimuly, aby stavba nájomných bytov bola pre nich zaujímavá,“ tvrdí Bošanský.

Najbližšie sa takmer dvetisíc nájomných bytov postaví z rozpočtu ministerstva výstavby. Na byty vyčlenil rezort 25 miliónov eur a prednostne sa o ne môžu uchádzať nízkopríjmové skupiny obyvateľstva.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba