Majitelia bytov zaplatia za teplo viac, zálohové platby sa mierne zvýšia

Za teplo dodávané do bytoviek budeme platiť znovu viac. Teplárne zdvihli fixnú zložku ceny tepla v priemere o tri percentá, aby pokryli svoje náklady na výrobu. Fixná zložka však predstavuje len časť nákladov na vykurovanie. Dôležitejšia je variabilná zložka.

30.01.2013 17:36
Poplatky, karta, žena, bývanie, banka, reality Foto:
O koľko sa dvihnú mesačné platby, závisí predovšetkým od veľkosti bytu a od toho, či je zateplený alebo nie.
debata (4)

„Zateplením a šetrením sa znižujú variabilné náklady spojené so spotrebou paliva a majitelia v týchto bytovkách zaplatia ročne nakoniec menej ako v minulosti, aj keď sa stanovená jednotková cena zvýšila,“ vraví Miroslav Lupták z Úradu pre reguláciu sieťových odvetví, ktorý schvaľuje ceny jednotlivých dodávateľov.

Nové výmery cien tepla by malo mať už všetkých 330 teplární, ktoré na Slovensku pôsobia. Mnoho ľudí však naďalej platí pôvodné sumy. „Do zálohových platieb vlastníkov ich premietneme až na budúci mesiac, keďže zvýšené ceny na faktúrach od dodávateľov zaplatia bytové družstvá a správcovia už v tomto mesiaci,“ vraví predseda Zväzu bytových družstiev Vojtech Molnár.

O koľko sa dvihnú mesačné platby, závisí predovšetkým od veľkosti bytu a od toho, či je zateplený alebo nie. Georgi Svetozarov zo Správcovského bytového družstva Košice IV tvrdí, že majitelia jednoizbových bytov v nezateplených domoch si priplatia 81 centov mesačne. V prípade zatepleného jednoizbového bytu bude nárast predstavovať 60 centov. Pri trojizbových nezateplených bytoch mesačné náklady na kúrenie stúpnu o 1,68 eura a majitelia rovnakého, ale zatepleného bytu si priplatia 1,25 eura.

Znížiť náklady možno aj namontovaním meračov na radiátory. „Zaznamenali sme až desaťpercentné úspory v spotrebe. Predtým boli okná počas zimy bežne otvorené," povedal Ján Kováč zo Spravbytu v Rožňave. Tvrdí však, že teraz vzniká opačný problém. Ľudia v snahe ušetriť vetrajú tak málo, že im vznikajú plesne na stenách.

Pokles spotreby tepla závisí od toho, koľko opatrení sa v dome doteraz urobilo. „Niekde sa zateplila celá budova, niekde len niektoré steny, inde vymenili aj okná v spoločných priestoroch alebo si ich individuálne vymenili majitelia bytov. Ideálne je, ak sú už domy kompletne zateplené – múry, strecha, suterénne priestory a kompletne vymenené okná,“ vraví Svetozarov.

Zateplenie sa odrazí v plnej miere na znížení nákladov na kúrenie až oneskorene. „Aj keď k zníženiu variabilnej zložky nákladu na teplo dôjde bezprostredne po zateplení, majitelia úsporné opatrenia pocítia v plnom rozsahu až o dva roky, keďže zníženie spotreby tepla sa premietne do regulačného príkonu až o dva roky,“ vraví Svetozarov. Fixné náklady dodávateľa sú totiž rovnaké bez ohľadu na to, či bytovky odoberú väčšie alebo menšie množstvo tepla. Aj po zateplení musia preto majitelia bytov ešte dva roky platiť fixné náklady v rovnakej výške ako pred ním.

Hoci v zaizolovaných domoch klesnú náklady na teplo, majitelia bytov sa musia pripraviť na to, že im vzrastú príspevky do fondu opráv. Bytové domy si často berú úver, ktorý treba niekoľko rokov splácať. Podľa jeho výšky a dĺžky splácania platia majitelia bytov do fondu opráv v priemere 60 až 80 centov za jeden štvorcový meter.

Keďže úver sa spláca zvyčajne 15 až 20 rokov, začne zateplenie prinášať čistý zisk až po jeho splatení. Životnosť izolácie sa pohybuje okolo 30 rokov.

Výhodou zateplenia nie je len pokles nákladov na vykurovanie, ale aj vyšší komfort bývania. Svetozarov tvrdí, že izolácia zabráni ďalšiemu zvetrávaniu panelov a vzniku prasklín. Predlžuje sa aj životnosť stavby. Majitelia zateplených bytov ušetria aj na tmelení špár medzi panelmi.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba