Byty sú najdostupnejšie za 10 rokov

Kto má prácu a zvažuje na úver kúpiť byt, má na to momentálne najlepšie podmienky za posledných desať rokov. Aj keď ceny bytov od leta minulého roka v priemere mierne rastú, úvery v bankách zlacňujú výraznejšie.

11.03.2013 20:00 , aktualizované: 12.03.2013 08:00
hypotéka, stavebné, sporenie, úver, daň,... Foto:
Ilustračné foto
debata (35)

Podľa bánk bude dostupnosť bývania rásť aj v najbližších mesiacoch, lebo finančné domy sa už tradične pripravujú na jarné akcie, spojené so znižovaním úrokov pri hypotékach a úveroch na bývanie.

Aj malé rozdiely v úrokoch znamenajú z pohľadu dvadsiatich rokov splácania úspory tisícov eur. Konkrétne pri hypotéke vo výške 50-tisíc eur s ročným úrokom 3,3 percenta klient po dvadsiatich rokoch finančnému domu vráti 68,6 tisíca eur. Ak by rovnaký úver bol úročený štyrmi percentami za rok, tak klient finančnému domu nakoniec vráti približne 73,2 tisíca eur. Na vyššom úroku teda reálne stratí 4,6 tisíca eur. Byty pritom aktuálne dražejú len mierne, efekt znižovania úrokov je pre kupujúceho väčší.

„Pre ľudí hľadajúcich bývanie môže byť obdobie s nadpriemernou dostupnosťou bývania vhodným časom na kúpu nehnuteľnosti,“ povedal analytik Tatra banky Boris Fojtík. Podľa prepočtov finančného domu boli práve posledné tri mesiace roku 2012 zatiaľ najvýhodnejším obdobím na kúpu nehnuteľnosti za posledných desať rokov.

Neustále tlačenie lacných peňazí na podporu ekonomiky zo strany Európskej centrálnej banky sa bude dostupnosť bývania ešte zlepšovať. „Najväčšiu zásluhu na tom budú mať sadzby úverov na bývanie, ktoré pod vplyvom nízkych sadzieb na finančných trhoch a čoraz silnejšieho konkurenčného boja pravdepodobne klesnú v porovnaní s posledným kvartálom ešte nižšie a mohli by na takejto úrovni zotrvať v ďalších mesiacoch,“ dodal Fojtík.

Finančné domy od výrazných zliav nemusí odrádzať ani rastúca nezamestnanosť, ktorá sa zatiaľ nijako neprejavila na počte nesplácaných úverov. „Podiel zlyhaných úverov na bývanie na celom bankovom trhu sa posledný rok pohyboval stabilne na veľmi nízkej úrovni okolo troch percent, čo je aj hodnota z januára 2013,“ potvrdil Michal Mušák, analytik Slovenskej sporiteľne.

Žiadna z veľkých bánk však momentálne nepočíta so zvyšovaním úrokov pri pôžičkách. „Výraznejší rast úrokových sadzieb hypoték neočakávame. Konkurencia na trhu je totiž pomerne silná a rast úrokových sadzieb na medzibankovom trhu sa neočakáva,“ uviedol Peter Kišidaj, analytik finančných trhov VÚB banky.

Na Slovensku je aktuálne bez práce viac ako 425-tisíc ľudí. Z pohľadu cien nehnuteľnosti ide paradoxne o dobrú správu. „Čím viac vzrastie nezamestnanosť, tým viac sa to odrazí na poklese cien nehnuteľností a naopak,“ vysvetlil Fojtík. Analytici tak v najbližších mesiacoch nepočítajú s prudkým rastom cien nehnuteľnosti.

„Vzhľadom na zvyšujúcu sa nezamestnanosť ale nemožno vylúčiť, že počet nesplácaných hypoték vzrastie,“ upozornila Zuzana Eliášová, hovorkyňa ČSOB finančnej skupiny.

V prípade straty zamestnania je najlepším riešením okamžite na tento problém upozorniť banku. V takomto prípade totiž finančné domy ponúkajú viacero riešení. „Klient si môže napríklad odložiť splátky na obdobie, keď sa mu zlepší finančná situácia,“ opísala jednu z možností Eliášová.

Ďalšími možnosťami sú zníženie splátok, či v krajnom prípade predaj nehnuteľnosti, ktorý ale býva výhodnejší ako nútená dražba.

Podľa prepočtov Tatra banky domácnosti koncom minulého roka priemerne na mesačnú splátku hypotéky minuli štvrtinu svojich mesačných príjmov.

Najnižšie akcie bánk momentálne ponúkajú úvery na bývanie s ročným úrokom 3,3 percenta. To je len o tri desatiny percentuálneho bodu viac ako historicky najlacnejšia hypotéka s úrokom tri percentá za rok.

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba