Kúpiť a zbúrať čiernu stavbu nemá logiku

Čiernu stavbu zlikviduje na vlastné náklady ten, kto ju kúpi v dražbe. Taká je myšlienka nového stavebného zákona. Niektorí predstavitelia samospráv ju však nepovažujú za logickú.

21.07.2013 19:14
Práca, stavba, profesia Foto:
Ilustračné foto
debata (8)

„Neviem si dosť dobre predstaviť, že niekto nehnuteľnosť vydraží a potom ju na vlastné náklady zbúra. To sa mi zdá dosť nelogické. Keď už niekto stavbu kúpi, tak preto, lebo sa mu pozdáva,“ vraví Ján Kišš, primátor Starej Turej.

Na pozemku po zbúranej stavbe by si majiteľ podľa nového stavebného zákona mohol postaviť niečo iné. Kišš predpokladá, že ten, kto navrhoval túto časť zákona, pravdepodobne vychádzal z toho, že dôležitejší je pozemok ako samotná stavba.

„To možno platí v Bratislave a vo veľkých mestách, ale nie v podmienkach dedín a malých miest. Na kopaniciach som rád, keď majiteľ nehnuteľnosti zachová stavebný štýl, ktorý tam bol, len chalupu vynoví a prestavia ju,“ zdôraznil Kišš.

Samosprávy sa dozvedajú o čiernych stavbách najčastejšie od občanov. Sused, závistlivý známy alebo niekto, kto si potrebuje vybaviť staré spory, oznámi úradu, že tam a tam sa niečo stavia, pravdepodobne bez povolenia.

Kúpeľné mestečko Trenčianske Teplice sa rozhodlo čierne stavby zisťovať pomocou satelitu. Zakúpilo počítačový program, ktorý umožňuje získavať satelitné snímky celého katastra. Tie potom na úrade porovnávajú so stavebným povolením a výmerom, podľa ktorého platí majiteľ dane. Za rok, čo tento systém mesto používa, sa podarilo odhaliť čiernu stavbu rodinného domu a desiatky prípadov nelegálnych prístavieb v chatových oblastiach. Doteraz sa takéto prípady zvyčajne dodatočne „obielovali“, podľa nového stavebného zákona to však už nebude možné. Primátor Trenčianskych Teplíc Štefan Škultéty predpokladá, že občanov odradí od čiernych stavieb nielen prísnejší zákon, ale aj satelitná kontrola.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #stavebný zákon #čierna stavba