Byty a domy na Slovensku mierne zlacneli

Priemerná cena nehnuteľností na bývanie dosiahla na Slovensku v druhom štvrťroku 2013 hodnotu 1 230 eur za meter štvorcový.

06.08.2013 12:14
stavebné, sporenie, hypotéka, peniaze, úver Foto:
Ilustračné foto
debata

V porovnaní s predchádzajúcim kvartálom to znamená pokles o 10 eur za meter štvorcový (0,2 %). Vyplýva to z analýzy Národnej banky Slovenska (NBS). „Aktuálne údaje o znižujúcich sa priemerných cenách nehnuteľností na bývanie potvrdzujú už vyše trojročnú relatívnu stagnáciu slovenského trhu s bývaním,“ uvádza materiál.

V posledných rokoch sú ceny bývania podľa NBS stále pod úrovňou priemerných cien domov a bytov v roku 2010 a majú trend postupného znižovania. „Už päťročné znižovanie priemerných cien bývania predstavuje len zhruba 44 % z hodnoty, o ktorú vzrástli priemerné ceny nehnuteľností na bývanie v priebehu tri a pol roka v čase realitného boomu,“ uvádza analýza. Spomínaný nárast mal predstavovať 719 eur za meter štvorcový.

Podľa analytičky Poštovej banky Evy Sadovskej súčasná ekonomická situácia na Slovensku a vysoká miera nezamestnanosti ani nedávajú predpoklady na výraznejší rast cien. Za pravdepodobný však nepovažuje ani väčší pokles. Z údajov NBS vyplýva, že najviac za nákup nehnuteľností v druhom kvartáli minuli ľudia z okolia Bratislavy, kde jeden meter štvorcový stojí v priemere 1 670 eur. Naopak, najlacnejšie bývanie si môžu zaobstarať obyvatelia Nitrianskeho kraja, kde priemerná cena domov a bytov predstavuje 588 eur za meter štvorcový.

„Nečudo, že ľudia z okolia Bratislavy v posledných rokoch pokukujú po bývaní síce v blízkosti, ale na opačnej strane našich hraníc,“ myslí si Sadovská. V susednom Maďarsku ceny bytov a domov prvom kvartáli podľa štatistík poklesli o 9,3 %, o 0,9 % zlacneli aj v Českej republike. Veľké rozdiely podľa zistení národnej banky badať aj pri priemerných cenách domov v porovnaní s cenami bytov. „Aktuálne sú priemerné ceny bytov o vyše 14 % vyššie ako priemerné ceny domov,“ spresňuje NBS. V období vrcholného rozmachu realitného trhu počas 3. štvrťroka 2008 boli byty drahšie priemerne o 28 %.

„Znižujúce sa ceny bývania záporne korelujú s rastúcimi objemami nových úverov na bývanie,“ uvádza NBS. Mohla by za tým byť skutočnosť, že nové úvery si ľudia berú skôr na rekonštrukciu než na výstavbu nového bývania, prípadne na refinancovanie menej výhodných úverov. To má byt dôvod, prečo ich zvýšený počet zatiaľ netlačí nárast cien nehnuteľností na bývanie.

Z porovnania regionálnej priemernej mzdy a cien nehnuteľností na bývanie ďalej vyplýva, že dostupnosť bývania sa prakticky vo všetkých regiónoch Slovenska v posledných rokoch mierne zlepšuje. „Dlhodobo je dostupnosť bývania najpriaznivejšia v Nitrianskom kraji a najmenej priaznivá v Bratislavskom kraji,“ tvrdí analýza.

debata chyba
Viac na túto tému: #Reality #bývanie #dom #byt #realitný trh #NBS