Energetici zavádzajúco tvrdia, že zastupujú štát

Zavádzanie či priamo klamanie odberateľov elektriny či plynu sa medzi dodávateľmi energií rozmáha čoraz viac. V minulosti sa tieto prípady stávali výlučne menším hráčom na trhu. Aktuálne sa k nim pridala aj spoločnosť, ktorú ovláda nemecký privatizér Východoslovenskej energetiky. Díler sa snažil presvedčiť ľudí na podpis zmluvy tým, že zastupuje štát, čo nebola pravda.

13.08.2013 20:00 , aktualizované: 14.08.2013 08:00
podpis, zmluva, dohoda Foto:
Ilustračné foto
debata (7)

Denník Pravda na prípad upozornil dôchodca žijúci v obci neďaleko Trnavy. „Prišiel k nám pán, ktorý sa predstavil ako zástupca Modrého plynu, VSE a RWE. Bolo naozaj čudné, že stále opakoval, že zastupuje štát,“ podotkol senior. Obrátil sa preto hneď na redaktora Pravdy, ktorému díler zopakoval podobné nepravdivé slová.

Díler na základe tvrdenia, že zastupuje štát, presviedčal dôchodcu na podpis zmluvy so spoločnosťou RWE Gas Slovensko, v ktorej však štát spoločníkom nie je. Podobnú skúsenosť má aj sociologička Sylvia Porubänová. „U nás tiež zazvonili takí obchodníci, ktorí tvrdili, že zastupujú štát. Myslím si, že v obidvoch prípadoch takýmto klamstvom chcel díler vyvolať dojem dôveryhodnosti, lebo najmä pre starších ľudí je štát zárukou vierohodnosti,“ mieni Porubänová a jedným dychom dodáva, že ak sa takáto situácia bude opakovať, utrpí aj Slovensko. „Môže totiž pred občanmi stratiť dôveryhodnosť. Aj reálne štátne orgány tak môžu mať neskôr problém dokázať, že sú naozaj štátne a dôveryhodné,“ argumentuje sociologička.

Mediálna zástupkyňa alternatívneho dodávateľa plynu tvrdí, že ide o zlyhanie konkrétneho jednotlivca a firma svojich obchodníkov nenavádza ku klamstvám. „Ak však majú títo čitatelia – potenciálni zákazníci pocit, že dostali nekvalitné informácie, či neboli dostatočne vysvetlené, aj touto cestou sa im chceme ospravedlniť,“ podčiarkuje Andrea Danihelová z RWE Gas Slovensko. „Dotyčný predajca bol opätovne preškolený a dôrazne upozornený, aby v komunikácii s potenciálnym zákazníkom vždy vystupoval v záujme zachovania dobrého mena spoločnosti. V prípade akéhokoľvek ďalšieho čo i len náznaku odklonu od tejto predajnej stratégie s ním rozviažeme zmluvu,“ dodáva hovorkyňa.

Západoslovenská energetika v podobnom prípade postupovala ráznejšie. Keď totiž Pravda v máji upozornila, že pristihla pri klamstve jej obchodníkov, firma s nimi okamžite ukončila spoluprácu. Prikazoval to vnútropodnikový etický kódex, s ktorým sa podomoví predajcovia pri nástupe zoznamujú.

Alternatívni predajcovia sú zvyčajne lacnejší ako ich tradiční konkurenti, problémom sú však ich pochybné praktiky. O individuálnych zlyhaniach jednotlivých podomových obchodníkov v minulosti hovorilo aj Energetické centrum, konkurent ZSE i RWE. Kontrola Úradu na reguláciu sieťových odvetví však ukázala, že neférový prístup k zákazníkom je systémovou záležitosťou celej firmy. Úrad dal firme pokutu vo výške jedného milióna eur. Okrem zavádzania odberateľov totiž alternatívny dodávateľ mal podľa úradu fakturovať aj niekoľkonásobne vyššie ceny, ako mu umožňovali povolenia. Regulačnému úradu sa nepáčilo ani to, že firma nevyplácala svojim zákazníkom preplatky za dodávku lacnejšej elektriny či plynu.

Pokuta však prišla až po tom, čo Energetické centrum zmenilo majiteľa. Firma sa podľa jej predstaviteľov po nástupe nového vedenia polepšila. Vymenila totiž všetkých svojich obchodníkov a ľuďom vrátila nevyplatené preplatky. O polepšení svedčí aj rapídne zmenšenie podnetov, ktoré voči správaniu firmy posielali čitatelia denníku Pravda. Kým do zmeny majiteľa sa redakcia zaoberala desiatkami poslaných e-mailových, telefonických či listových podnetov, za posledné tri mesiace sa na Energetické centrum nesťažoval nikto.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #dodávatelia energií #energetici #Modrý plyn #RWE Gas Slovensko