Ceny plynu pre domácnosti sa v tomto roku meniť nebudú

Ceny zemného plynu pre domácnosti sa tento rok nebudú meniť. Regulačný úrad neplánuje z vlastného podnetu otvoriť nové cenové konanie za účelom zmeny cien plynu.

14.08.2013 12:45
(typo - nepouzivat v orise) Plyn Foto:
Ilustračné foto
debata

„Tento rok sa cenové konanie otvárať nebude, ak sa ceny budú meniť, tak od začiatku budúceho roka,“ uviedol hovorca Úradu pre reguláciu sieťových odvetví SR Miroslav Lupták. Aj nový minoritný akcionár Slovenského plynárenského priemyslu, spoločnosť Energetický a průmyslový holding, sa koncom mája nechal počuť, že do konca roka nebude žiadať zmenu cien plynu pre domácnosti.

„Pri kúpe podielu SPP sme sa zaviazali, že v tomto roku nepodáme návrh na zmenu ceny plynu pre domácnosti a tento sľub aj dodržíme, a to aj napriek tomu, že v tomto segmente zákazníkov evidujeme stratu takmer 100 mil. eur,“ uviedol vtedy hovorca EPH Daniel Častvaj.

Podľa regulátora by sa nemali domácnosti ani v budúcom roku obávať zvyšovania cien plynu. „Snahou úradu je udržať stabilitu cien,“ zdôraznil Lupták. Regulačný úrad nevyrušuje aktuálny vývoj svetových cien ropy Brent a vývoj kurzu eura voči americkému doláru. Práve tieto dva komponenty určujú vývoj cien zemného plynu na Slovensku. „Zatiaľ sa ich vývoj dá hodnotiť vcelku pozitívne,“ konštatoval Lupták.

Naposledy sa menili ceny plynu pre domácnosti začiatkom tohto roka. Vtedy maximálne ceny plynu v priemere vzrástli o 0,46 %. Regulátor nárast cien plynu zdôvodnil nepriaznivým kurzom amerického doláru voči euru. Aktuálne maximálne ceny plynu určil regulačný úrad z vlastného podnetu. Koncoročný cenový návrh SPP, ktorý hovoril o zvýšení ceny plynu o 25 %, nebol podľa regulátora prijateľný tak po vecnej, ako aj legislatívne stránke. Plynári už dlhšiu dobu tvrdia, že vďaka regulačnej politike úradu sú v segmente domácnosti dlhodobo stratoví, a preto v minulom roku vo viac či v menej pravidelných intervaloch žiadali regulátora o zvýšenie cien plynu.

debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #plyn #domácnosti #kúrenie #ohrievanie