Elektrina od januára zlacnie výrazne

Poplatky za odber elektriny od januára klesnú pre slovenské domácnosti minimálne o desať percent. Dôvodom je zníženie cien elektriny na medzinárodných trhoch. Niektorí predajcovia už o zlacnenie takzvanej silovej elektriny regulačný úrad požiadali.

06.09.2013 12:30
Elektrina, šnúra, zástrčka Foto:
Ilustračné foto
debata (97)

„Základ pre výpočet cien klesol v porovnaní s rokom 2013 o 16,7 p­ercenta,“ spresňuje napríklad Martin Ondko zo spoločnosti Magna E.A, ktorá je alternatívnym predajcom. Jedným dychom však dodáva, že cena v cenníku bude ešte nižšia, poplatky za komoditu majú klesnúť až o dvadsať percent.

Platby za takzvanú silovú elektrinu tvoria zhruba polovicu všetkých nákladov, ktoré sú vo faktúrach za dodávku elektriny. Zvyšok tvoria poplatky za prenos elektriny i distribúciu elektriny do domu, podpora zelených zdrojov energie či ťažby uhlia v Novákoch.

Napríklad domácnosť na západe Slovenska, ktorá na svietenie, varenie, ohrev teplej úžitkovej vody i priamovýhrevné kúrenie prostredníctvom elektriny vynaloží každý rok asi 1¤500 eur, tak po zlacnení ušetrí približne 150 eur. Trojčlenná rodina s malým dieťaťom, ktorá elektrinu využíva iba na svietenie, pranie a žehlenie s ročnými nákladmi na odber elektriny vo výške 480 eur, usporí po zlacnení necelých 50 eur.

Zlacnenie očakáva podľa hovorkyne Alžběty Šťastnej aj spoločnosť Slovakia Energy, ktorá nedávno prebrala desaťtisíce zákazníkov Energetického centra. „Predpokladaný pokles cien odhadujeme v priemere o viac ako 10 percent v medziročnom porovnaní,“ podotkla Šťastná.

Podobne sa zachovajú aj tradiční dodávatelia elektriny na západe, v strede i na východe Slovenska. Aj oni sa totiž musia riadiť rovnakými dátami ako alternatívni predajcovia, pretože vyhláška sa týka všetkých dodávateľov elektrickej energie. Termín na zaslanie cenových návrhov na stôl Úradu pre reguláciu sieťových odvetví SR im však vyprší až o dva mesiace. „Cenové návrhy za ZSE Energia za dodávku elektriny pre domácnosti a malé podniky predložíme do konca októbra,“ vyhlásil hovorca západoslovenských energetikov Peter Kimijan.

Celkové poplatky domácností za elektrinu sa však znížia ešte viac, ako je priestor v trhovom prostredí. Regulačný úrad totiž pred časom ohlásil, že ďalšie zhruba percento by mali obyvatelia domov a bytov usporiť vďaka preneseniu bremena poplatku za prenos elektriny. V súčasnosti za prenos platia domácnosti a priemyselní odberatelia, po novom budú platiť výrobcovia. Viaceré združenia podnikateľov prenesenie poplatku na výrobcov podrobili kritike.

Ceny elektriny v roku 2013 klesali už dva razy, pričom zlacnenie sa v obidvoch prípadoch pohybovalo okolo priemernej úrovne troch percent. Od januára sa faktúry znížili vďaka vlaňajšiemu zlacneniu energie na medzinárodnej burze. V apríli zas regulačný úrad okresal podporu pre výrobcov elektriny zo slnka.

© Autorské práva vyhradené

97 debata chyba
Viac na túto tému: #ceny #elektrina