Česi chcú prihliadať pri dani z nehnuteľnosti k trhovej cene

Daň z nehnuteľnosti bude zrejme v budúcnosti viac zohľadňovať cenu nehnuteľností obvyklých v danom mieste. To bude zároveň znamenať zvýšenie výnosov tejto dane. Vyplýva to z vyjadrenia námestníka českého ministra financií Ladislava Minčiča na štvrtkovom stretnutí manažérov organizovanom týždenníkom Euro. Daň z nehnuteľnosti je 100-percentným príjmom obce, kde sa nehnuteľnosť nachádza.

24.10.2013 12:18
hypotéka, dom, stavebné, sporenie, kľúče, kľúč Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

" Veľký rozdiel bude zrejme v budúcnosti v tom, či je to v oblasti s dobrou infraštruktúrou alebo životným prostredím, a je to tam tým pádom drahšie, alebo niekde, kde je to z dôvodov sociálnych alebo environmentálnych lacnejšie," uviedol Minčič. Teraz sa sadzba dane určuje podľa typu stavby a pozemku.

Na dani z nehnuteľnosti vlani štát vybral 9,54 miliardy českých korún od približne 3,38 milióna poplatníkov. O rok skôr to bolo 8,57 miliardy korún od 3,3 milióna poplatníkov. V rokoch 2004 až 2008 štát vyberal na dani z nehnuteľnosti okolo piatich miliárd korún ročne .

„Súčasný systém iba veľmi obmedzene reflektuje možnú trhovú hodnotu nehnuteľností. Vnímame, že s cieľom zvýšiť výťažnosť tejto dane sa ministerstvo financií zameria na metodickú zmenu systému výpočtu dane, a to najmä jej daňového základu vo vzťahu k trhovým hodnotám nehnuteľností,“ povedala senior konzultantka v daňovom oddelení Deloitte Tereza Tomanová.

Zároveň upozornila, že Česká republika patrí ku krajinám s pomerne nízkym zdanením nehnuteľností. Sadzba dane u pozemkov je v rozpätí 0,20 až päť Kč za meter štvorcový, pri stavbách potom dve až desať Kč za meter štvorcový zastavanej plochy. Do výšky sadzby dane z nehnuteľností u rodinných domov, bytov a stavebných pozemkov sa premieta veľkosť obce a rozhodnutia príslušných obecných úradov o použití miestneho koeficientu.

Minčič zároveň uviedol, že majetkové dane a ich zmeny majú najmenší vplyv na ekonomický rast. Výraznejší vplyv na ekonomický výkon krajiny majú zmeny daní z príjmu právnických osôb a zdanenie práce.

1 debata chyba