Elektrina domácnostiam prudko zlacnie. Cena plynu je otvorená

Ceny plynu a elektriny sa pre slovenské domácnosti po Novom roku zmenia. Elektrina by mala zlacnieť viac, ako sa očakávalo a zmení sa aj cena plynu, ktorá mala pôvodne zostať na úrovni roku 2013.

25.11.2013 20:00
debata (42)

„Postupne si overujeme všetky čísla, či návrh Slovenského plynárenského priemyslu spĺňa všetky náležitosti a čakáme na ďalšie informácie. Určite to ale nebude nulová zmena,“ povedal pre Pravdu predseda regulačného úradu Jozef Holjenčík a dodal, že ešte nie je možné konkretizovať, či sa ceny plynu zvýšia alebo znížia.

Už v súčasnosti je isté, že náklady na odber elektriny pre domácnosti po Novom roku klesnú o viac ako avizovaných desať percent. Takéto zníženie nastane vďaka medzinárodným trhom, kde elektrina výrazne zlacnela. Ďalšie percentá okreše regulačný úrad, ktorý podľa jeho šéfa znížil distribučným spoločnostiam náklady, za ktoré nakoniec platil odberateľ.

„Môžem uviesť perličku, keď si firma účtovala za jednu človekohodinu 600 alebo 700 eur. Čiže niekto prišiel, hodinu pracoval a jeho zamestnávateľ zinkasoval 700 eur,“ spresnil Holjenčík. Presnú zmenu cien však odmietol konkretizovať.

Ceny plynu mali pôvodne zostať nezmenené, ale k zmene zrejme nakoniec dôjde. Do úvahy síce prichádza možnosť účtovania nižších cien, ako stanoví úrad. Protimonopolný úrad by ju však mohol označiť ako zneužitie dominantného postavenia na trhu a tak táto možnosť je problematická.

Prečítajte si rozhovor s predsedom Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Jozefom Holjenčíkom o cenách elektriny a plynu

© Autorské práva vyhradené

42 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #elektrina