Cena elektriny sa zníži výrazne o 7 %, plyn symbolicky o 0,23 %

Slovenské domácnosti sa nemusia báť rastu cien energií v budúcom roku. Cena elektriny sa zníži výrazne (o 7%), plyn symbolicky (o 0,23 %), teplo nezdražie, vodné a stočné stúpne o 1,2 %. Informoval o tom šéf regulačného úradu Jozef Holjenčík. Ide o priemerné ceny pre celé Slovensko, v jednotlivých regiónoch sa môžu líšiť.

28.11.2013 11:08
debata (35)

Na cenách sa prejavila nová legislatíva, ktorú podľa Holjenčíka mohol uplatniť regulačný úrad pri stanovení maximálnych cien energií i vodného a stočného.

Sedempercentné zníženie cien elektriny pre domácnosti znamená, že rodiny podľa zvolenej tarify ušetria od 11 až po 200 eur za rok. Ročná úspora 11 eur je vyrátaná pre tarifu D1, v prípade D2 to bude na rok menej o 55 eur a v tarife D5 určenej pre vykurovanie môže úspora dosiahnuť až 200 eur ročne.

Ceny klesnú aj firmám, malé firmy so spotrebou do 30-tisíc kilowattov by mali ušetriť 6,5 percenta, veľkým odberateľom by mali ušetriť financie zníženie sieťových poplatkov.

Priemerná maximálna cena plynu na Slovensku klesne o 0,23 percenta.

Pri cenách tepla úrad posudzuje 313 cenových návrhov, v nich 750 cien. Viaceré cenové konania nie sú ukončené, ale podľa Holjenčíka predbežné informácie naznačujú, že cena tepla by sa v budúcom roku v priemere nemala meniť. Treba však počítať s rozdielmi u jednotlivých dodávateľov tepla, niekde môžu byť ceny vyššie, niekde nižšie.

V prípade vodného by sa ceny v priemere mali zdvihnúť o 1,1 percenta a stočného o 1,3 percenta. Spolu vodné a stočné by malo byť v priemere maximálne o 1,2 percenta vyššie než v tomto roku.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #voda #plyn #elektrina #vodné a stočné