Ľudia usporia za energie až 40 eur ročne

Rodinám sa z energií od januára najviac zmení cena elektriny, ktorá v priemere poklesne o sedem percent.

28.11.2013 20:00 , aktualizované: 29.11.2013 08:00
debata (10)

Okrem nej symbolicky klesnú aj ceny plynu. Za teplo i pitnú vodu budú domácnosti platiť približne rovnako ako v súčasnom roku.

Podľa prepočtov Pravdy klesnú náklady bežnej domácnosti v rodinnom dome, ktorá minie ročne asi 3 200 kilowatthodín elektriny, zhruba o 3,2 eura za mesiac, čiže necelých 40 eur ročne. Ľudia v panelákoch mesačne usporia asi 2,3 eura. Najviac ušetria obyvatelia nezateplených rodinných domov s priamovýhrevným vykurovaním prostredníctvom elektriny a elektrickým ohrevom vody, ktorí každý rok minú v nízkej tarife asi 22-tisíc kilowatthodín. Napríklad na západe Slovenska sa im platby znížia takmer o 19 eur za mesiac.

Ceny plynu klesnú o symbolickú štvrtinu percenta. Nie je však vylúčené, že už čoskoro ceny plynu opäť klesnú. Priemerné ceny pitnej vody i stočného sa na začiatku budúceho roka zvýšia v priemere o 1,2 percenta. „Domácnosti si tak priplatia asi dva centy za mesiac,“ hovorí šéf regulačného úradu Jozef Holjenčík.

Vďaka zníženiu sa zrejme už v januári zmenší zdražovanie cien takmer všetkých na Slovensku vyrábaných tovarov. Dôvodom na zníženie cien je najmä zlacnenie elektriny na medzinárodných trhoch. Niektorí dodávatelia totiž nakúpili energiu aj o osemnásť percent lacnejšie ako vlani.

Pre veľkoodberateľov ceny elektriny klesnú ešte viac ako pre domácnosti.

„Napríklad pre podniky pripojené priamo na vysokonapäťovú sieť v strede Slovenska klesnú náklady na transport a distribúciu o 15 percent, pre odberateľov pripojených na sieť veľmi vysokého napätia sa znížia o desať percent,“ vyčísľuje šéf Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Jozef Holjenčík.

Ceny elektriny idú dole po tom, čo dlhová kríza ochromila európsky priemysel, na čo reagovali burzy poklesom cien elektriny. Elektriny je totiž momentálne prebytok. Medzi dôvodmi zlacňovania elektriny na medzinárodnom trhu je aj skolabovanie trhu s emisnými povolenkami. Kým pred piatimi rokmi predávalo Slovensko povolenky zhruba za päť eur za tonu, pred pár mesiacmi to bolo len približne osemdesiat centov.

Ceny plynu nezaznamenajú taký výrazný pokles ako elektrina. Klesnú o symbolickú štvrtinu percenta. Napríklad rodina v nezateplenom dome s rozlohou 100 štvorcových metrov a ročnou spotrebou asi 3¤000 kubíkov plynu po zlacnení každý mesiac zaplatí o 33 centov menej. Je však možné, že po uzavretí rokovaní Slovenska s ruským Gazprom Exportom o cene za dodávku plynu bude zlacňovanie pokračovať. Podobná situácia nastala vlani, keď Rusko poskytlo zľavu mnohým európskym odberateľom.

Keďže väčšina teplárov vo svojich zariadeniach spaľuje zemný plyn, náklady na kúrenie v domácnostiach pripojených na centrálne zdroje tepla by mali zostať zhruba na úrovni súčasného roka.

Slovenský plynárenský priemysel proti aktuálnemu zlacneniu protestuje. „Napriek tomu, že toto rozhodnutie je veľmi podobné nášmu cenovému návrhu, je potrebné podčiarknuť, že nové ceny plynu absolútne nezodpovedajú ekonomickej realite,“ vyhlásil hovorca SPP Peter Bednár. Jedným dychom však dodal, že napriek nesúhlasu so stanovenou cenou sa plynári na súd neobrátia.

„Vzhľadom na to, že nové ceny nepredstavujú výraznú odchýlku od návrhu schváleného akcionármi, spoločnosť ich bude rešpektovať a nebude proti rozhodnutiu podnikať žiadne následné kroky,“ vyjadril sa Bednár.

V minulosti pritom SPP otvoril viac ako dvadsať súdnych sporov so štátom. Začiatkom roku 2013 však 49-percentný podiel spolu s manažérskymi právomocami v skupine SPP kúpil z rúk nemeckých a francúzskych privatizérov český Energetický a průmyslový holding. Navyše slovenská vláda pred časom vyhlásila, že materskú časť SPP zaoberajúcu sa predajom plynu domácnostiam a podnikateľom od holdingu preberie. Bude tak mať kontrolu nad cenami plynu a zároveň získa právomoci na rokovania s ruským gigantom Gazprom o cenách dodávky plynu na Slovensko. Práve vysoké ceny sú totiž podľa šéfa regulačného úradu dôvodom, prečo plynári na predaji plynu strácajú peniaze.

Pôvodne sa očakávalo, že elektrina zlacnie o viac ako desať percent. Takéto zlacnenie elektriny však zastavilo zvýšenie takzvanej tarify za prevádzkovanie systému, prostredníctvom ktorej domácnosti i firmy prispievajú na elektrinu z obnoviteľných zdrojov a ťažbu uhlia na Slovensku. Kým v súčasnosti platia odberatelia zhruba 19,2 eura za megawatthodinu, po Novom roku to bude takmer 23 eur s DPH. Dôvodom je podľa Holjenčíka nutnosť rekonštruovať niektoré uhoľné elektrárne, aby spĺňali ekologické normy, i pripájanie nových bioplynových elektrární.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #voda #plyn #elektrina #vodné a stočné