Nájomné byty vyrastú na Kysuciach, ale aj na východe krajiny

S najväčšou výstavbou nájomných bytov sa v rámci slovenských miest tento rok začalo v Čadci. V priestoroch bývalej materskej školy od októbra budujú 99 bytových jednotiek.

17.12.2013 20:00 , aktualizované: 18.12.2013 08:00
debata

Rezort výstavby pod vedením Jána Počiatka zadotoval túto výstavbu sumou vyššou ako jeden milión eur. V rámci krajov najviac prostriedkov zo štátnej kasy smerovalo do Prešovského kraja. Tu by malo byť k dispozícii v najbližších rokoch 291 nájomných bytov, najviac vo Svite a v Humennom. Sedemdesiat bytov postavia aj v Poltári a šesťdesiat v Michalovciach. Hlavné mesto dostalo štátnu dotáciu na 48 nájomných bytov.

zväčšiť Foto: Pravda
nájomné byty, graf

Aj keď sa tento rok podporila výstavba nájomných bytov v mestách spolu 16-miliónovou štátnou dotáciou, stále je bytov málo. Krajina by totiž potrebovala navyše zhruba päťtisíc ďalších nájomných bytov, aby mestá a obce aspoň sčasti uspokojili dopyt po nich. Výstavba nových bytov napreduje pomaly a tie postavené sa uvoľnia len zriedka. "Prioritou štátu je podpora bývania a v rámci neho aj podpora obstarávania nájomných bytov, ktoré sú vo vlastníctve miest a obcí. Tých bolo od roku 1998 podporených dotáciami z ministerstva vyše 35-tisíc,“ tvrdí Martin Kóňa, hovorca ministerstva dopravy a výstavby.

V spomínanej Čadci vyrastie v priebehu jeden a pol roka 36 jednoizbových, 54 dvojizbových a 9 trojizbových bytov. Celková výstavba bude stáť takmer štyri milióny eur. Mesto stavia nájomné byty predovšetkým preto, že stovky mladých rodín nemajú vyriešenú základnú existenčnú otázku, akou je bývanie. Pri prideľovaní bytov má mesto niekoľko kritérií, na vyššie miesto v poradovníku sa môžu dostať učitelia, lekári či pracovníci Mestského úradu v Čadci.

Slovenské mestá a obce si však kritériá, na základe ktorých dávajú nájomné byty do užívania, tvoria vo vlastnej réžii. Vo všeobecnosti môže žiadať o nájomný byt ten, kto nemá príjem vyšší ako trojnásobok životného minima a nevlastní žiadnu inú nehnuteľnosť. "Prenajímanie nájomných bytov je bez uprednostňovania špecifických skupín žiadateľov. Poradie v zozname uchádzačov o prenájom nájomných bytov, ktorí spĺňajú zákonné podmienky, je dané jednoznačne len podľa dátumu kompletizácie žiadosti o prenájom bytu. Z hľadiska transparentnosti je to osvedčený a jednoduchý postup. Uprednostniť žiadateľa je možné len v prípadoch nepriaznivej sociálno-bytovej situácie,“ vraví Martina Kanisová, hovorkyňa banskobystrického primátora.

Kým v Banskej Bystrici sa nájomné byty prideľujú týmto spôsobom, v Žiline sa byty žrebujú. "Novopostavené nájomné byty sú ich prvým užívateľom prideľované žrebovaním za účasti notára. Pokiaľ dôjde k uvoľneniu nájomného bytu, o jeho ďalšom pridelení rozhoduje komisia sociálna, zdravotná a bytová v spolupráci s oddelením bytovým, ktorá odporúča, alebo neodporúča primátorovi pridelenie každého takéhoto bytu,“ vysvetľuje Pavol Čorba, hovorca mesta Žilina. Komisia podľa Čorbu berie do úvahy majetkové pomery žiadateľa, mesačný príjem, kedy si podal žiadosť o byt a ako sa stará o nezaopatrené di­eťa.

Do parlamentu sa dostal aj návrh poslancov, ktorí chcú, aby prednostne dostali nájomný byt mladé rodiny s dieťaťom. "Cieľom predloženého návrhu je podporiť rodiny s deťmi vo veku do 6 rokov, ktoré práve začínajú, osamostatňujú sa, vychovávajú malé dieťa, zároveň však na začiatku ich pracovného života ich príjmy nie sú vysoké. Preto si návrh kladie za cieľ podporiť takéto rodiny ich uprednostnením,“ píše sa v návrhu, za ktorým je skupina poslancov na čele s Danielom Lipšicom (Nova).

Rezort výstavby však návrh nepovažuje za šťastný. "Navrhované doplnenie nepokrýva všetky domácnosti, napríklad rodiny, ktoré by potrebovali osobitný zreteľ pri prideľovaní nájomného bytu. Z pohľadu rodinnej politiky ide o domácnosti, ktoré sa starajú o zdravotne postihnuté dieťa, pričom vek dieťaťa je nad 6 rokov, ďalej môže ísť o riešenie bývania týraného partnera a detí,“ argumentuje Kóňa. Poslanci, ktorí chcú v parlamente presadiť zmenu prideľovania nájomného bývania, prišli s riešením preto, že je mnoho rodín, ktoré sú na začiatku kariéry, ich príjmy nie sú vysoké, zároveň sa však starajú aspoň o jedno malé dieťa.

Poradovníky na nájomné byty sa totiž tvoria len na základe zhodnotenia situácie žiadateľa mestskými komisiami. Priamo uprednostňovaní žiadatelia nie sú. "Je na každom meste, respektíve obci, aké ďalšie kritériá pri poskytovaní nájomného bývania schváli, koho podporí a uprednostní, pričom forma úpravy je možná prostredníctvom všeobecne záväzného nariadenia,“ potvrdila Kanisová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nájomné byty #Kysuce #výstavba bytov