Fond rozvoja bývania využil 164 miliónov, nedostalo sa na každého

Najväčší záujem žiadateľov o podporu zo Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB) v tomto roku bol už tradične o obnovu bytových domov.

26.12.2013 20:18
debata (2)

Najväčší záujem žiadateľov o podporu zo Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB) v tomto roku bol už tradične o obnovu bytových domov. Fond dostal celkovo 1 251 žiadostí, z toho na obnovu bytovej budovy 560, na výstavbu bytu v bytovom, rodinnom alebo polyfunkčnom dome 337, na kúpu bytu 134, na zatepľovanie bytovej budovy hradenej z eurofondov 97, na zatepľovanie bytovej budovy 85, na výstavbu nájomného bytu 37 a na výstavbu zariadení sociálnych služieb jednu žiadosť.

„Nepodarilo sa uspokojiť všetkých žiadateľov o podporu na obnovu a zatepľovanie bytových domov z dôvodu nedostatku finančných zdrojov vyčlenených v rozpočte fondu,“ informovala agentúru SITA riaditeľka ŠFRB Dana Pištová. Napriek tomu, že fond štyrikrát menil rozpočet a presúval do obnovy peniaze z iných účelov, kde nebol taký vysoký záujem, mnoho žiadateľov ostalo sklamaných.

„Je mi ľúto, že opätovne neboli splnené naše očakávania z hľadiska záujmu o obstaranie nájomných bytov zo strany miest a obcí. Na Slovensku je z celkového bytového fondu iba 2,7 % nájomných bytov,“ dodala riaditeľka ŠFRB. Záujem o výstavbu nájomných bytov podľa nej prejavujú najmä menšie obce, ktoré sa týmto spôsobom snažia udržať mladých ľudí, alebo riešia ubytovanie pre seniorov.

ŠFRB mal v tomto roku celkový rozpočet vo výške 164,96 mil. eur, čo je o 16,59 mil. eur, alebo o 11,2 % viac ako v roku 2012. Rozpočet sa upravoval v priebehu roka presunom financií podľa záujmu žiadateľov o jednotlivé účely. Na obnovu bytovej budovy bolo v rozpočte určených 86,53 mil. eur, na kúpu bytu 28,55 mil. eur, na zatepľovanie bytovej budovy 14 mil. eur, na zatepľovanie bytovej budovy hradenej z EÚ 11,53 mil. eur, na výstavbu bytu v bytovom, rodinnom alebo polyfunkčnom dome 11,09 mil. eur a na výstavbu zariadení sociálnych služieb 295,7 tis. eur.

Najvyšší objem finančných prostriedkov sa tak využíva na obnovu bytových budov s cieľom znižovania ich energetickej náročnosti, znižovania spotreby tepla na vykurovanie, predĺženia ich životnosti a v konečnom dôsledku s pozitívnym ekonomickým dopadom na občanov a celú spoločnosť, uzavrela Pištová.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Panelák #ŠFRB #zatepľovanie