Elektrina zlacnie v mestách viac ako na vidieku

Novoročné zlacnenie elektriny najviac poteší ľudí, ktorí elektrinu využívajú v sadzbách typických pre mesto, kde sa pomocou elektriny zväčša iba svieti, či sa využívajú spotrebiče.

30.12.2013 02:00
debata (17)

Pre krízu a pokles svetových cien elektriny zlacnie na Slovensku elektrina od januára v priemere o sedem percent, ale v percentuálnom vyjadrení ľudia v mestách s prevažne jednotarifnými sadzbami na takzvanej silovej elektrine ušetria viac.

Elektrina zlacnie aj pri jej využívaní na kúrenie či ohrev vody, čo je typické skôr pre vidiek, ale percentuálne menej ako v prípade sadzieb využívaných skôr v mestách. Vyplýva to z cenníkov dominantných dodávateľov elektriny na západe, východe a strede Slovenska.

Podľa prepočtov Pravdy najviac znížia cenu západoslovenskí energetici v tarifách D1 a D2. V porovnaní s aktuálnym rokom ceny klesnú o viac ako sedemnásť percent. Vďaka zníženiu ceny na medzinárodných trhoch ušetria rodiny na odbere jednej kilowatthodiny približne 1,2 eurocentu. Cena takzvanej silovej elektriny však tvorí zhruba polovicu zo všetkých poplatkov na faktúre. Po započítaní týchto častí ušetrí štvorčlenná rodina v paneláku s ročnou spotrebou 2 400 kilowatthodín celkovo zhruba 26 eur ročne.

Zlacnenie dodávky elektriny pre rok 2014
Pokles cien jednej zložky elektriny, v % medziročne
Sadzby využívané viac v mestách
  ZSE SSE VSE
D1 – menšie byty –17% –16% –16%
D2 – väčšie byty –17% –16% –16%
Sadzby skôr pre vidiek
  ZSE SSE VSE
Bojler –12% –14% –16%
Akumulačné –13% –13% –16%

Na západe Slovenska však regulačný úrad okresal aj distribučné poplatky. Kto teda využíva elektrinu aj na priamo výhrevné vykurovanie a v nízkej tarife míňa 25-tisíc kilowatthodín, po Novom roku môže počítať s ročnou úsporou viac ako 330 eur. Aj keď v danej sadzbe ide takzvaná silová elektrina, čo je platba za vyrobenú elektrinu, dole o trinásť percent.

Šéf regulačného úradu Jozef Holjenčík v minulosti pre Pravdu naznačil, že niektoré distribučné spoločnosti umelo zvyšovali ceny. „Napríklad jedna firma účtovala za jednu človekohodinu 600 alebo 700 eur. Čiže niekto prišiel, hodinu pracoval a jeho zamestnávateľ zinkasoval 700 eur. V čase platnosti starých predpisov to bol oprávnený náklad, ktorý sme museli zahrnúť do výpočtov na určenie cien. Takýmto spôsobom tiekli cez rôzne zmluvy desiatky miliónov eur. Teraz objem hodnoty takýchto zmlúv klesol pod dvojciferné číslo,“ podčiarkol Holjenčík. Či išlo práve o Západoslovenskú distribučnú spoločnosť však neprezradil. Je totiž viazaný obchodným tajomstvom.

Faktúry za elektrinu pre ľudí na západe Slovenska však môžu byť podľa hovorcu Západoslovenskej energie Petra Kimijana ešte nižšie. „Našim zákazníkom budeme ponúkať aj dodatočné zľavy, ktorých výška bude závisieť od objemu spotrebovanej energie,“ spresňuje Kimijan. Poskytnutie zliav je však viazané na podpis zmluvy o odbere počas stanovenej doby. Počas dohodnutého času sa odberateľ zaviaže, že neodíde k niektorému z alternatívnych predajcov elektriny. Väčšina z nich však ponúka ešte väčšiu zľavu ako dominantní predajcovia.

Podobnú stratégiu si zvolili podľa hovorkyne VSE Andrei Danihelovej aj energetici na východe Slovenska. „Zákazníci našej spoločnosti v budúcom roku ušetria ešte viac, ak budú aktívne využívať Kartu výhod,“ podčiarkuje Danihelová. Vďaka tejto karte môžu ľudia dostať zľavy v rôznych predajniach. V prípade havárie takisto získajú právo na zabezpečenie zásahu špecialistu v hodnote do 100 eur a úhradu použitého materiálu do 20 eur.

Časti východniarov elektrina zdražie

Niektorí odberatelia na východe Slovenska sa v novom roku musia pripraviť na zvýšenie účtov za elektrinu. Platba za tarifu D3, ktorá je určená na ohrev teplej úžitkovej vody v bojleroch, totiž zdražie zhruba o šesť percent. A to po započítaní všetkých zložiek vrátane zlacnenia tzv. silovej elektriny, ale aj zmeny cien za distribúciu. Kým v súčasnosti totiž platia odberatelia za distribúciu energie vo vysokej tarife 4,8 centa a v nízkej 0,8 centa, po novom sa platby v oboch tarifách zjednotia na 3,1-eurocentovej úrovni. Podľa prepočtov Pravdy to môže vyvolať zdraženie aj o 40 eur za rok. Týkať sa to môže nielen zákazníkov Východoslovenskej energetiky, ale aj alternatívnych dodávateľov. Distribučné poplatky totiž musia platiť všetci odberatelia za to, že sa Východoslovenská distribučná spoločnosť stará o drôty či trafostanice.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #energie #dom #byt #elektrina