Pretáčanie plynomerov bude trestné

Vláda klepne po prstoch gangom, ktoré ponúkajú "zníženie" spotreby plynu. Členovia týchto skupín chcú za úpravu počítadla na plynomere či elektromere sto až tristo eur, ľudí zároveň lákajú na viac ako tisícovú úsporu na poplatkoch.

11.02.2014 20:00 , aktualizované: 12.02.2014 08:00
plyn, Foto:
Súdni znalci dokážu s veľkou istotou odhaliť falošné plomby.
debata (5)

Denník Pravda o ich praktikách už informoval v úvode tohto roka. Polícia je v súčasnosti v boji proti týmto gangom často bezmocná, pretože zatiaľ využívajú dieru v slovenskej legislatíve.

Úpravu plynomeru by súd mohol už v súčasnosti kvalifikovať ako trestný čin krádeže či podvodu.

Problémom však je, že proti gangom nemá kto svedčiť. Prípadní svedkovia, ktorí si nechali pretočiť plynomer alebo elektromer, by totiž mohli svojou výpoveďou poškodiť aj seba. Navyše, niektoré organizované skupiny o sebe tvrdia, že majú krytie v podsvetí, a tak sa prípadní svedkovia môžu báť o svoj majetok či o zdravie. K poskytnutiu svedeckej výpovede ľudí nemotivujú ani vyrubené niekoľkotisícové sankcie za čierny odber, ktoré by odhaleným čiernym odberateľom mohli distribučné spoločnosti odpustiť.

Na základe podnetu Pravdy by sa však už čoskoro z takéhoto konania mal stať trestný čin. „Podnet postupujeme sekcii trestného práva,“ potvrdil Pavol Kubík z ministerstva spravodlivosti, ktoré je gestorom Trestného zákona.

Jeden z členov gangu už v minulosti Pravde vysvetlil, že na úpravu počítadiel využíva „špeciálne zariadenia“, vďaka ktorým na počítadle nastaví takú hodnotu, akú chce a plynomer či elektromer zaplombuje. "Nikto nezistí, že sme to spravili,“ povedal, keď so svojou ponukou zhodou okolností oslovil redaktora Pravdy. Svoje vyjadrenie poskytol pod podmienkou dodržania anonymity.

V skutočnosti však súdni znalci dokážu s veľkou istotou odhaliť falošné plomby. Majú na to špeciálne zariadenia, ktoré využívajú pri analyzovaní. Distribučná firma potom k odberateľovi s takýmto plynomerom pristupuje tvrdo a vystavuje mu faktúru na vysokú sumu, ktorá môže prekračovať aj desaťtisícovú hranicu.

Na odobratý plyn alebo elektrinu sa totiž musia skladať všetci spotrebitelia, keďže distribučné spoločnosti započítavajú straty do nákladov na prevádzku. Distribučné spoločnosti avizujú, že počet odhalených ľudí s pretočeným meradlom čoraz viac rastie. „Kým v roku 2012 sme odhalili 1¤727 prípadov neoprávneného odberu, v roku 2013 ich už bolo 2¤435,“ spresňuje napríklad šéf spoločnosti SPP – distribúcia Martin Hollý.

Špeciálne vyškolených inšpektorov má podľa Andrey Danihelovej aj Východoslovenská distribučná spoločnosť. „Inšpektori, ktorí sú špeciálne vyškolení na odhaľovanie neoprávnených odberov, sú vybavení modernými detekčnými zariadeniami na preskúmanie pravosti a neporušenosti ochranných prvkov inštalovaných na elektrozariade­niach. Ročne odhalia približne 1¤000 neoprávnených odberov,“ tvrdí Danihelová. Podobná situácia je aj v strede a na západe Slovenska.

Medzi čiernymi odberateľmi sú ľudia, ktorí majú problém s platením účtov za energie. Plyn alebo elektrinu sa však oveľa častejšie pokúšajú kradnúť aj firmy či rodiny, ktoré sú z hľadiska majetku veľmi dobre zabezpečené. „Najčastejšie manipulujú s meracími zariadeniami alebo sa pripoja do distribučnej sústavy pred meraním,“ tvrdí hovorkyňa Východoslovenskej distribučnej. V prípade čierneho odberu plynu môže byť situácia oveľa nebezpečnejšia. „Neoprávnený zásah môže poškodiť plynárenské zariadenie až do takej miery, že z neho môže začať unikať plyn, čo znamená ohrozenie bezpečnosti,“ argumentuje šéf SPP – distribúcia.

Nelegálne čerpačky zemného plynu

Niektoré gangy, ktoré sa zaoberajú pretáčaním plynomerov, už začali „podnikať“ aj v inej oblasti. Ponúkajú zariadenie, ktoré umožňuje natankovať si zemný plyn do špeciálne upraveného auta. Problém však je, že prípadní vlastníci takéhoto čerpacieho zariadenia, ktorí ho využívajú na tankovanie do áut a neodvádzajú štátu spotrebnú daň, sa dopúšťajú trestného činu. Spotrebná daň zo zemného plynu určeného na spaľovanie v domácnostiach je totiž asi sedemkrát nižšia ako daň z plynu na pohon motorových vozidiel.

Z pohľadu štátu zatiaľ situácia nie je kritická. Na Slovensku totiž v súčasnosti jazdí iba približne 1 200 vozidiel na stlačený zemný plyn. Jedným z dôvodov je aj veľmi malá sieť čerpacích staníc na toto palivo a relatívne vysoká cena áut jazdiacich na zemný plyn. Na druhej strane, lákadlo jazdenia prakticky zadarmo je pre mnohých ľudí veľké.

Finančné riaditeľstvo o rozmáhaní „čiernych“ čerpačiek zemného plynu zatiaľ konkrétne informácie nemá. „V prípade, že občania majú informácie o takomto nezákonnom konaní, prosíme ich, aby nám to ohlásili, najlepšie na adrese pokladnica@financnasprava.sk. Hoci je to adresa určená najmä na nahlasovanie bločkov, podnety, ktoré na túto adresu prídu, finančná správa rieši bez ohľadu na to, akého konania sa týkajú. Podnety ostávajú anonymné,“ podotýka hovorkyňa Finančnej správy SR Patrícia Macíková.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #plyn #SPP