Energetická chudoba naráža na možnosti štátu

Státisíce ľudí by sa čoskoro mali dozvedieť, ako budú ochránení pred priveľkými platbami za energie v porovaní s ich príjmami.

17.02.2014 20:00 , aktualizované: 18.02.2014 08:00
debata (33)

Je otázne, či štát na ochranu ľudí nájde dostatok zdrojov a nebude skôr hľadať cestu ako problém riešiť spolu s dodávateľmi energií. Rozprestretie záchrannej siete by stálo niekoľko miliónov eur.

V Koncepcii na ochranu odberateľov spĺňajúcich podmienky energetickej chudoby, ktorá prešla medzirezortným pripomienkovým konaním a smeruje na rokovanie vlády, načrtol Úrad pre reguláciu sieťových odvetví viacero riešení. „Vytvorenie legislatívnych podmienok, ktoré umožnia presne definovať energeticky chudobnú domácnosť a vytvoriť špeciálne tarify na dodávku a distribúciu energií energeticky chudobným domácnostiam,“ píše úrad v koncepcii a dodáva, že jednou z alternatív by mohlo byť aj založenie dodávateľov špecializovaných na dodávky elektriny a plynu pre energeticky chudobné domácnosti.

PIANO

Prečítajte si aj glosu Mariána Repu Čas konať":[http://nazory.pravda.sk/…0-cas-konat/].

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Takzvanej energetickej chudobe čelí značná časť obyvateľov Slovenska. Do kategórie ľudí ohrozovaných energetickou chudobou patria všetky rodiny, ktoré za energie platia viac ako desatinu svojich príjmov. Z údajov Štatistického úradu vyplýva, že vlani napríklad starobní dôchodcovia mali účty za bývanie, vodu, elektrinu či plyn viac ako 1 124 eur ročne, pričom ich čisté príjmy nedosahovali ani 4 900 eur za rok. Ešte horšie na tom boli nezamestnaní, ktorí na bývanie dávali viac ako 630 eur za rok pri čistých ročných príjmoch menších ako 2 540 eur.

Špeciálne tarify mal v minulosti vytvorené napríklad Slovenský plynárenský priemysel. Boli určené pre starobných dôchodcov, ktorí mali zľavu z platieb za plyn mesačne na úrovni 1,66 eura. Počas Radičovej vlády však firma tieto tarify zrušila, čo zdôvodňovala snahou o zníženie straty na predaji plynu domácnostiam. Tú mala vytvárať, pretože regulačný úrad jej neumožňoval zahŕňať celé ceny za import plynu z Ruska odobratého na základe dlhodobej zmluvy. Aj keby však došlo k obnove takejto tarify, rodiny by z energetickej chudoby nevytrhla. Navyše, mnoho dôchodcov svoj mesačný príjem nemá nízky, a tak plošné dotácie neboli úplne spravodlivé.

Aby sa v budúcnosti neopakovala podobná situácia, koncepcia naznačuje spôsob výberu odberateľov s nárokom na podporu. Posudzovať sa má podľa rovnakých kritérií, ako pri poskytovaní dávky v hmotnej núdzi. Ľudia s veľkým majetkom či akcionárskymi podielmi vo firmách by tak už do tejto skupiny patriť nemohli. Problém však je, že aj po zmenšení veľkosti skupiny energeticky chudobných ľudí by štát musel hľadať dostatok financií na sociálne dávky. Minister financií Peter Kažimír preto bude mať silné slovo pri rozhodovaní o využití niektorého z variantov. Rezort však zatiaľ nechce prezradiť, ktorej možnosti dáva prednosť.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #domácnosť #energetika