Nízku tarifu na elektrinu bude mať viac rodín

Nízka tarifa s lacnou elektrinou už nebude k dispozícii najmä v noci, ale rozšíri sa aj na predpoludnie, popoludnie či večer.

12.03.2014 21:00
Elektrina, žiarovka, bývanie Foto:
Tarifa s lacnou elektrinou bude k dispozícii aj cez deň, ľudia tak nebudú musieť napríklad pranie odkladať na večerné či nočné hodiny.
debata (8)

Ľudia tak budú mať viac možností, ako ušetriť. Regulačný úrad totiž uvažuje o zväčšení počtu pásiem, v ktorých bude drahá či lacná elektrina. Teraz majú elektrinu v nízkej tarife rodiny s elektrickým kúrením či bojlerom.

Pomôcť by to malo aj energeticky chudobným rodinám, ktoré musia uvažovať, ako minú každé euro. „Počas dňa zrejme bude päť alebo šesť pásiem s nízkou tarifou. V čase vysokého pásma budú môcť domácnosti vypnúť energeticky náročné spotrebiče a napríklad žehlenie či pranie si naplánujú na čas, keď je elektrina lacnejšia,“ zdôvodňuje šéf regulačného úradu Jozef Holjenčík.

Podľa šéfa regulačného úradu zatiaľ nemožno hovoriť o presných termínoch zavedenia viacerých pásiem s lacnou elektrinou. Jednou z podmienok je totiž aj nasadenie takzvaných inteligentných meračov, vďaka ktorým bude mať štát i spotrebiteľ presné informácie o spotrebe počas jednotlivých častí dňa.

Okrem toho by mali byť domácnosti ohrozené chudobou chránené aj štátom. Z dokumentov, o ktorých v stredu rokovala vláda, totiž vyplýva že dodávatelia tepla, elektriny či plynu ich zrejme nebudú môcť odpojiť od dodávky v prípade, že nemajú na zaplatenie účtov. Západoslovenská energetika však prostredníctvom Jána Orlovského upozorňuje na možné úskalia tejto časti návrhu.

„Dodávka energie je podnikateľská činnosť, na ktorú sa vzťahujú ustanovenia Obchodného zákonníka, ktoré hovoria o tom, že firmy fungujú na trhu za účelom vytvárania zisku,“ podotýka Orlovský. Stratu z dodávky by podľa neho mohli kompenzovať napríklad všetci odberatelia energií cez svoje náklady alebo systémom priamych platieb vo forme predplatených produktov, kde by produkt platil priamo štát.

Návrh predložil Úrad pre reguláciu sieťových odvetví, vláda však rokovanie o ňom prerušila. „Pracovná komisia zložená zo zástupcov ministerstiev práce, financií, dopravy a hospodárstva, ponúkla dokument s riešením cez zvláštnu tarifu pre energeticky chudobné domácnosti. Dnes však bol do vlády predložený dokument, ktorý hovorí o vyplácaní špeciálnych sociálnych dávok pre takýchto odberateľov,“ zdôvodnil stopnutie rokovania minister práce Ján Richter. Jedným dychom dodal, že si vie predstaviť jedno aj druhé riešenie. Otázne však je, aké vysoké by dávky boli, kto by ich poberal a či by štát mal dostatok peňazí na to, aby bola podpora naozaj účinná.

Takzvanej energetickej chudobe v súčasnosti čelí viac ako desatina obyvateľov Slovenska. Do tejto kategórie patria všetky rodiny, ktoré za energie platia viac ako desatinu svojich príjmov.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba