Prenajímatelia bytov budú mať páky na problémových nájomníkov

Národná rada SR v stredu schválila zákon o krátkodobom nájme bytu, ktorý má rozvíjať a riešiť súkromné nájomné bývanie pri zachovaní chráneného nájomného bývania a sociálneho nájomného bývania podporovaného štátom. Za hlasovalo 99 a zdržalo sa 39 zo 138 prítomných poslancov.

20.03.2014 07:18
debata

Cieľom zákona o krátkodobom nájme bytu, ktorý predložil podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny, je umožniť vyváženie práv a povinností prenajímateľov a nájomcov. Zákon s účinnosťou od 1. mája má zároveň zabezpečiť vyrovnanejšie a flexibilnejšie postavenie zmluvných strán oproti chránenému nájomnému bývaniu. Prenajímateľ má mať reálnu možnosť účinne a v reálnom čase si brániť vlastnícke právo k bytu, a to najmä v prípadoch flagrantného porušovania nájomnej zmluvy alebo zákona zo strany nájomcu alebo tretej osoby.

„Osobitný právny režim zákona sa nevzťahuje na sociálne nájomné byty, na byty, ktoré boli financované prostredníctvom Štátneho fondu rozvoja bývania, na byty osobitného určenia, služobné a družstevné byty,“ povedal v druhom čítaní k zákonu Vážny. Zákon má podľa neho zvýšiť „spiaci“ potenciál budúcich prenajímateľov, a tak ich motivovať a tiež rozvinúť segment trhového nájomného bývania.

debata chyba
Viac na túto tému: #nájom #nájomník #prenajímateľ