Ľudia majú v domoch a bytoch žiť, nielen prežívať

Často prechádzame medzi verejným priestorom, naším domom a svojím súkromným svetom - bytom. Túto cestu tvoria priestory, v ktorých chceme mať pocit spokojnosti, šťastia, bezpečnosti. Chceme na nej mať fungujúce spoločné priestory, ktoré nám neberú súkromie, kde sa môžeme stretávať so susedmi a mať pod dohľadom svoje deti.

25.05.2014 09:00
Hajpark 2 Foto:
Hajpark - vizualizácia
debata

Pri hľadaní bytu väčšina z nás túži po takomto priestore. No nie vždy taký nájdeme. Buď je krásny byt a okolie nič moc. Alebo okolie krásne a byt v dome, kde developeri a architekti zabudli, že tu budú bývať ľudia.

O bývanie pre ľudí s takýmito požiadavkami sa usilujú architekti a developeri Drahan Petrovič, Boris Hrbáň v spolupráci s krajinným architektom Michalom Marcinovom v projekte Hájpark v bratislavskej Petržalke. Ich projekty sú v našom prostredí zatiaľ ojedinelé.

"Pre nás je okolie domu, jeho začlenenie do verejného priestoru rovnako dôležité, ak nie ešte dôležitejšie ako samotný jeho výzor,“ vysvetľuje myšlienku ich tvorby Drahan Petrovič. „Prízemie domu, teda tá časť, ktorú bezprostredne vníma človek kráčajúci po ulici, musí byť maximálne prívetivá, živá s typicky mestskými funkciami. Správne naplánovaný parter objektu prispieva k bezpečnosti celého okolia.

„Nevymysleli sme však nič nové,“ hovorí Boris Hrbáň. „Sú to veci, ktoré fungovali aj predtým, poznáme ich zo starších mestských štvrtí. Tieto skúsenosti sa snažíme preniesť do našich projektov ,a pritom nehľadieť len na to, aby sme byty predali, ale predovšetkým na to, ako v nich budú ľudia žiť.“

Hajpark - vizualizácia Foto: archív architektov
Hajpark Hajpark - vizualizácia

V bratislavskej Petržalke obaja architekti pracujú s priestorom, kde zostala časť lužného lesa. Do jeho menšej časti umiestnili dva obytné domy. Na zvyšku chcú zachovať prostredie s pôvodnými stromami. A všetko tak, aby tu vznikol park s detskými ihriskami, námestím pre stretávanie sa obyvateľov, jazierkom, miestom na grilovanie.

„Vopred sme si boli urobiť prieskum v okolí, ako sa les v priestore správa, aké rastliny tu rastú,“ vysvetľuje Michal Marcinov. „Máme snahu dať v tomto projekte hlavné slovo anglickej krajinnej forme a francúzskej prirodzenosti. Podľa nás je kontraproduktívne zasahovať tvrdo do prostredia. Niečo vyrúbať a na čistej lúke začať vysádzať stromy. Lepšie je zachovať pôvodné prostredie a to variovať.“

Boris Hrbáň už nadškrtol, že sa chcú aj pri výstavbe domov držať osvedčeného dvorového princípu. Ale aj pri domoch a bytoch pozerajú architekti na princípy, ktoré tu už raz boli.

„Veľký dôraz kladieme tiež na samotný návrh bytov“ zdôrazňuje Drahan Petrovic. „Všetky naše byty majú kuchyňu s oknom. V prípade potreby je možné oddeliť ju od obývacej izby. Z každej kuchyne sa dá tiež vyjsť na veľký balkón a obedovať s výhľadom na okolité stromy. “

Väčšina bytov prináša dokonca aj okno v kúpeľni, čím sa dá komfort bytov porovnať s tým v rodinných domoch. Úplnou slovenskou novinkou vo výbave bytov je tzv. flex, alebo miestnosť, ktorú si majitelia môžu prispôsobiť na účel, ktorý im vyhovuje. Podľa potrieb rodiny môže byť pracovňou, komorou, šatníkom, detským kútom.

Hajpark - vizualizácia Foto: archív architektov
Hajpark Hajpark - vizualizácia

Aj pri vnútornom členení bytu sa architekti zamýšľajú hlavne nad praktickým chodom domácností, nad životom rodiny, zvyklostiam, odrážajú sa v nich vlastné skúsenosti. Do úzadia ustupuje chladná krása a nastupuje praktickosť v harmónii s estetikou, príklon k prírode a domácej pohode. Kontakt s vonkajším prostredím je v každej izbe zabezpečený oknami s veľkým zasklením a s nízkym parapetom.

Novinkou v prístupe k bývaniu je aj to, že na jednom podlaží sú naprojektované maximálne dva až tri byty, čiže malá komunita ľudí, ktorá by mohla byť dobrým základom pre príjemné susedské vzťahy.

Toto všetko sa snažia zakomponovať do bývania Drahan Petrovič a Boris Hrbáň. To, že v bytoch, ktoré stavajú, budú ľudia nielen bývať, ale aj žiť, majú na zreteli od úplného začiatku až do ukoncenia dlhého procesu developmentu.

Filozofia Stavania pre život sa odzrkadľuje aj vo vybavení projektu a v možnostiach pre život komunity. Popri spomenutom spoločnom privátnom parku s lavičkami a ihriskom tu vzniknú vyvýšené, ohradené „políčka“ pre milovníkov záhradníčenia, ako aj multifunkčný objekt pre život komunity, ktorí budú môcť susedia využiť na schôdze vlastníkov, rodinné oslavy,

debata chyba
Viac na túto tému: #Reality #byt