Čierni odberatelia sa pri plynárenskej kontrole vyhovárali

Na Slovensku prekvitá čierny odber zemného plynu. Plynári však v spolupráci s políciou už odhaľujú čiernych odberateľov aj ľudí, ktorí vedia pretočiť plynomery.

15.06.2014 20:00 , aktualizované: 16.06.2014 07:00
plyn, plynomer Foto: ,
Pri kontrole plynomerov sa ľudia vyhovárajú a nechcú prezradiť meno „plynára,“ ktorý im plynomer „nastavil“.
debata (23)

Potvrdila to veľká plynová razia na území západného Slovenska, pri ktorej bol aj redaktor denníka Pravda. Kontrola ukázala, že manipulácia sa našla u bežných aj navonok bohatších ľudí. Zdá sa, že plynári išli naisto. Takmer všetky navštívené domácnosti mali falošné plomby na plynomeroch.

„Ešte ráno som nevedel, kam pôjdem. Iba pred pár minútami som dostal zoznam rodín v domoch neďaleko Trnavy, ktoré musím navštíviť a vymeniť im plynomer. Vedenie sa tak snaží predísť ohrozeniu nás bežných pracovníkov,“ povedal na úvod inšpektor, ktorý sa predstavil ako Jozef. „Viete, táto práca zvyčajne nie je nebezpečná. Jednému z kolegov sa však už stalo, že dostal doskou po chrbte a viacerí kontrolovaní nám neraz aj vulgárne nadávajú,“ vysvetľuje a štartuje služobné auto.

Nájsť prvý dom je problém. Nie je totiž označený číslom. Kontrolór sa pýta náhodného okoloidúceho, kde býva odberateľ, ktorého má navštíviť. Zvoní na zvonček, ale ani po pár minútach sa nikto neobjavuje. Skrinka s plynomerom je dostupná z ulice, tak aspoň fotografuje zabezpečovaciu značku. V tom prichádza sused kontrolovaného a telefonuje mu, že pred domom čakajú plynári. „Pokojne si ten plynomer zoberte, nikto s ním nič nerobil,“ odpovedá majiteľ domu na informácie inšpektora, ktorý hovorí, že plynomer bude musieť poslať na expertízu.

Občas niekto skontroluje plynomer…

Existuje totiž podozrenie, že plomba na počítadle je falošná, a teda, že niekto mohol manipulovať s ukazovateľom spotreby plynu. Plynár zariadenie pred odberateľom uloží do škatule, prelepí ho lepiacou páskou, na ktorú sa podpíše aj zákazník. „Mnoho čiernych odberateľov sa snaží vyhovárať, že s plynomerom bolo po odňatí manipulované a niekto plombu poškodil,“ vysvetľuje neskôr inšpektor. Expertíza súdneho znalca však neskôr slová odberateľa vyvracia. „Zabezpečovacia značka nezodpovedá originálu,“ napísal znalec v posudku.

Čo teraz čaká odhaleného čierneho odberateľa? „Dostane vysokú faktúru za neoprávnený odber plynu. Výška na nej sa bude odvíjať od spotreby plynových zariadení, ktoré v dome má,“ vysvetľuje hovorkyňa spoločnosti SPP – distribúcia Ivana Zelizňáková.

Po vypísaní všetkých dokumentov sa k nám pridal ďalší inšpektor a presunuli sme sa k ďalším dvom domom, ktoré sú vedľa seba. V jednom z obydlí žijú rodičia, vedľajší dom obýva ich dcéra s rodinou. „Občas sem príde pán, ktorý sa nám stará o kotol a vždy skontroluje aj plynomer,“ hovorí majiteľka domu, ktorej vek už prekročil osemdesiatku. Plynári okamžite zbystria pozornosť. Vedia totiž, že pretáčaním plynomerov sa zaoberá organizovaná skupina ľudí. Snažia sa nenápadne zistiť meno „plynára“, ktorý „sa stará“ o plynomer.

Dôchodkyňa sa viditeľne zháči, ide do domu a posiela na dvor manžela, ktorý si dáva viac pozor na jazyk. „Je takmer isté, že jedného dňa sa tí ľudia, ktorí zarábajú na pretáčaní plynomerov, dostanú pred súd. Keby tá pani povedala meno aspoň jedného z nich, moja svedecká výpoveď by mohla pomôcť v ich usvedčení,“ utrúsi sklamaný kontrolór. „Viete, dosť ma hnevá, keď sa niekto takto ,nabaľuje' na kradnutí. Veď ako inak nazvať odber plynu bez zaplatenia?“ dodáva.

Nasleduje návšteva domu. Okrem klasického sporáka majú majitelia aj veľmi výkonný kotol a navyše plynový ohrievač vody. „Joj, to bude vysoká faktúra, domáci sa určite nepotešia,“ zašomre si inšpektor. Ešte skúša zistiť meno človeka, ktorý navštevuje domácnosť seniorov a pozerá sa na plynomer. Seniori však hovoria, že viac informácií nemajú. „Všetko to vždy vybavuje dcéra, ona má aj naňho kontakt,“ mieni dôchodkyňa. Jej dcéru budú musieť navštíviť nabudúce. Aj s manželom boli totiž v čase kontroly v práci.

Odhalenie u futbalistu aj právnika

Viacero spotrebičov plynu má vo svojom dome aj známy bývalý futbalista Spartaka Trnava Marek Ujlaky, ktorého inšpektori tiež navštívili. Ten má okrem podozrivej plomby aj zaseknutý číselník a navyše v krycom plaste je malá dierka. „Takto to občas dopadne, keď sa niekto hrá s plynomerom,“ utrúsi Jozef. Ujlakymu vysvetľuje, prečo mu vymenia plynomer. „Nie, neviem o nikom, že by manipuloval s plynomerom,“ vyjadril sa futbalista. Aj v tomto prípade neskôr znalec potvrdí, že vzory na plombe sa nezhodujú s originálom. Pravda chcela Ujlakymu poskytnúť priestor na vysvetlenie po uzavretí prípadu. „Zavolajte mi neskôr, teraz mám tréning,“ povedal. Ani v nasledujúcich dňoch už na telefonáty nereagoval.

„Boli sme už aj v domoch oveľa ,väčších rýb', ako je pán Ujlaky. Navštívili sme napríklad dom vplyvného právnika, ktorý mal podlahovú plochu s rozlohou asi 500 štvorcových metrov. Jeho vila nebola zateplená, a preto mal veľmi výkonný kotol, ktorý evidentne zohrieval aj vodu v bazéne pri dome. Viete koľko plynu minul pán právnik od posledného odpočtu? Za rok vraj zo siete odobral len necelého 1,5 tisíca kubíkov!“ podčiarkuje inšpektor. Bežné nezateplené domy so štvorčlennou rodinou, ktorá plyn využíva na varenie, ohrev vody i kúrenie, pritom ročne minú asi tritisíc kubických metrov plynu.

„Keby ten právnik nemal pretočený plynomer, spotrebu by mal zaručene viac ako desaťnásobnú!“ vyčísľuje plynár. Jeho meno prezradiť nechce. „Samozrejme, že pán právnik v tom momente začal podávať trestné oznámenia a robiť ďalšie právne kroky, aby dokázal, že on nie je čierny odberateľ,“ vysvetľuje plynár a krčí plecami so slovami, že nechápe, ako si takéto kradnutie plynu niekto môže dovoliť. „Veď má peňazí ako pliev. Naozaj je odkázaný na to, aby kradol plyn? Chodí kradnúť aj rožky do potravín či pivo do krčmy?“ nechápe kontrolór.

Faktúra 4-tisíc eur za čierny odber

Takýto čierny odber však nebol najväčším odhalením plynárenských kontrolórov. „Kolegovia pred časom odhalili dokonca základnú školu, v ktorej niekto namontoval plynárenské potrubie tak, aby škola odoberala plyn zadarmo. Takýmto spôsobom odobrali desaťtisíce kubíkov plynu,“ vraví Jozef a dodáva, že plynári sa bežne s takýmito „krátkymi spojeniami“ stretávajú aj v rodinných domoch. „Občas mám pocit, že tí ľudia nemajú ani štipku pudu sebazáchovy. Veď ako inak by mohli odmontovať plynomer a namiesto neho odoberať zemný plyn cez dušu z bicykla?“ uvažuje plynár a dodáva, že takéto „vylepšenie“ našli plynári v dome, pred ktorým stálo luxusné auto najvyššej triedy a v garáži bolo nemenej drahé vozidlo.

To už pokračujeme na kontroly ďalších domov. Scenár sa vo všetkých opakuje. Domáci tvrdia, že nikto s plynomerom nikdy nemanipuloval, plynári posielajú meradlo na expertízu a kontrolujú, aké spotrebiče plynu sa v dome nachádzajú.

A výsledky? Za jeden deň plynári odobrali dvanásť plynomerov. Znalci v ôsmich prípadoch píšu, že evidentne niekto zasiahol do plomby. V štyroch prípadoch expertíza nedopadá jednoznačne. Plynári odberateľom s takýmto plynomerom žiadnu faktúru za neoprávnený odber poslať nemôžu, pri neskoršom súdnom spore by totiž nemohli jednoznačne dokázať, že išlo o čierny odber.

Osem rodín bude musieť zaplatiť faktúru za neoprávnený odber vo výške asi štyritisíc eur. Osem rodín totiž preukázateľne chcelo ušetriť na plyne aj za cenu riskovania, že budú odhalení a postihnutí. Ale ten, kto im plynomer pretočil, zatiaľ zostane nepotrestaný, pričom peniaze od všetkých týchto rodín ho budú hriať vo vrecku. V Trestnom zákone je totiž diera, ktorú „pretáčači“ zatiaľ využívajú. Vďaka informáciám, ktoré v minulosti zverejnila Pravda, sa však čas pobytu takýchto ľudí na slobode kráti. Podobne, ako si za mreže pred časom išli sadnúť „obchodníci“ s olejom či cukrom, čaká spravodlivý trest aj na ďalších ľudí, ktorí využívali nedostatky právneho systému.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn