Za pretočenie plynomeru už bude väzenie

Štát už čoskoro začne trestať pretáčanie vodárenských, elektrických a plynových meradiel podobne, ako je to pri falšovaní bankoviek.

16.06.2014 08:30
debata (16)

Ministerstvo spravodlivosti vedené Tomášom Borecom totiž na základe informácií zverejnených v denníku Pravda pripravilo novelu Trestného zákona, ktorej súčasťou je aj bod týkajúci sa tejto problematiky.

V súčasnosti falšovanie plomby na meradle postupujú orgány činné v trestnom konaní okresným úradom na prejednanie priestupku, ktoré ich odložia záznamom a vo veci nevykonávajú žiadne vyšetrovanie smerujúce k odhaleniu páchateľa.

Po tom, čo novela prejde vládou a parlamentom, bude môcť súd za falšovanie plomby na meradle uložiť páchateľovi trest odňatia slobody s dolnou hranicou jedného roku. Za závažnejšie prehrešky bude môcť vinník stráviť za mrežami až päť rokov. Kto by plomby falšoval ako člen organizovanej skupiny, môže skončiť vo väzení na päť až dvanásť rokov.

„Potreba ustanovenia navrhovanej novej skutkovej podstaty trestného činu je daná neustálym a výrazným nárastom protispoločenskej činnosti spočívajúcej v neoprávnenom odbere komodít ako elektrická energia, zemný plyn alebo voda, ktorý je podľa osobitných zákonov považovaný za neoprávnený práve v dôsledku porušenia alebo falšovania zabezpečenia proti neoprávnenej manipulácii s meradlom,“ píše rezort spravodlivosti v zdôvodnení a dodáva, že napríklad plynári vlani odhalili pretočené plynomery, cez ktoré pretiekli asi 3 milióny kubíkov plynu. „Možno pritom dôvodne predpokladať, že odhalené prípady predstavujú iba ,špičku ľadovca' z celkového množstva všetkých takých skutkov,“ píše ministerstvo.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #plyn #elektrina