Chcete kórejskú dedinu pri Žiline? Stojí 14 miliónov eur

Žilina predáva kórejskú dedinu v Krasňanoch, za sedem bytoviek a deväť rodinných domov pýta najmenej 14 miliónov eur.

01.09.2014 16:57
debata (7)

Mesto potrebuje obytný súbor v desať kilometrov vzdialenej obci čo najvýhodnejšie predať do konca roka, dovtedy totiž musí štátu vrátiť 17,5 milióna eur, za ktoré dedinu v roku 2006 postavila pre manažérov automobilky Kia. Do obchodnej verejnej súťaže sa môžu záujemcovia zapojiť do 9. septembra, v prípade najmenej dvoch ponúk sa 12. septembra uskutoční elektronická aukcia a víťaz bude vyhlásený do 16. septembra.

Či sa do súťaže zapojí aj automobilka Kia, ktorá má dedinu momentálne v prenájme, je zatiaľ otázne. Ešte začiatkom roka totiž potvrdila záujem o kúpu, ale podmienila ho predajnou cenou a podľa žilinskej radnice je ochotná zaplatiť len polovicu z investovaných 17,5 milióna eur. Hovorca automobilky Jozef Bačé pre agentúru SITA aktuálne uviedol, že spoločnosť Kia Motors Slovakia sa vyjadrí tento týždeň.

Napriek tomu, že obytný súbor v Krasňanoch dala Žilina postaviť pre zamestnancov automobilky Kia, je možné, že kórejskí manažéri sa budú musieť sťahovať. "Kia potvrdila záujem, ale chce to kúpiť za polovičnú cenu. Toto je pre nás zatiaľ neprijateľné. Samozrejme, našou snahou je predať to za čo najviac peňazí tak, aby sme tie peniaze kompletne všetky mohli previesť na štát a aby ten rozdiel bol čo najnižší, pretože rozdiel medzi povedzme tými 14 a 17,5 miliónmi by muselo mesto vrátiť zo svojho,“ povedal žilinský primátor Igor Choma začiatkom roka.

V kórejskej dedine v Krasňanoch by malo aktuálne bývať približne sto manažérov automobilky Kia. V uzavretom a kamerami monitorovanom areáli majú okrem siedmich bytoviek a deviatich rodinných domov k dispozícii aj spoločenskú budovu s jedálňou či tenisové kurty.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #Reality #Žilina