Kúriť sa začalo. V Bratislave napriek sporu s Pentou

Teplári už začali vykurovať domácnosti vo viacerých slovenských mestách. Kúri sa aj v niektorých častiach hlavného mesta, hoci najväčšia slovenská tepláreň má pre spory s finančnou skupinou Penta zablokované účty exekútorom.

01.10.2014 20:00 , aktualizované: 02.10.2014 07:00
radiator, energie, teplo Foto: ,
Vo viacerých slovenských mestách sa už začala vykurovacia sezóna.
debata (11)

V severnejších lokalitách už majú ľudia najmä počas večerov teplé radiátory vyše dvoch týždňov. V Žiline či Oravskej Lesnej totiž teplomer ukazoval podľa meraní ráno, na obed a večer priemerných 11 °C.

Dva dni po sebe však priemerné denné teploty ešte vždy neklesli pod zákonom určených 13 °C napríklad na južnom či východnom Slovensku, kde si na kúrenie ešte počkajú. Podľa odhadov meteorológov by sa až do 7. októbra mali teploty pohybovať v rozmedzí od 12 do 14 °C, potom by malo dôjsť k miernejšiemu ochladeniu.

Kto chce kúriť skôr, musí sa dohodnúť

"Teplo na vykurovanie začne dodávateľ dodávať, ak vonkajšia priemerná denná teplota vzduchu vo vykurovacom období klesne počas dvoch za sebou nasledujúcich dní pod 13 °C a podľa predpovede vývoja počasia nemožno očakávať zvýšenie vonkajšej priemernej dennej teploty v nasledujúcom dni nad túto hodnotu,“ vraví Jarmila Galandáková, hovorkyňa Bratislavskej teplárenskej.

Tepláreň, ktorá vykuruje takmer polovicu Bratislavy, konkrétne domácnosti, školy či nemocnice v mestských častiach Staré Mesto, Nové Mesto, Ružinov, Dúbravka a Karlova Ves, dodáva teplo odberateľom napriek tomu, že nesplnili zákonom stanovenú teplotnú podmienku. "Tieto dodávky sú podmienené súhlasným stanoviskom správcov objektov napojených na jednotlivé odovzdávacie stanice tepla,“ vysvetľuje Galandáková.

Účty sú zmrazené, ale kúriť sa zatiaľ bude

To znamená, že správca bytových domov potrebuje súhlas všetkých na to, aby sa v nich začalo kúriť skôr, než diktuje zákon.

„Ak sa počas vykurovacej sezóny prechodne oteplí a najmä v priebehu dňa dochádza k vyšším vonkajším teplotám, tak vďaka ekvitermickej regulácii je zabezpečený primeraný útlm dodávky tepla. A vo večerných hodinách, keď je vonku chladno, sa opäť zintenzívni kúrenie. To zabezpečuje domácnostiam tepelnú pohodu. Ak sa vonku výrazne oteplí na dlhšie obdobie, dodávateľ preruší vykurovanie,“ vraví Miroslav Obšivaný, šéf Slovenského zväzu výrobcov tepla.

Bratislavská teplárenská sa však v septembri dostala do problémov pre nezaplatené 26–miliónové odškodné firme Paroplyn Holdings Limited so sídlom na Cypre, ktorá patrí do portfólia finančnej skupiny Penta. Exekútor zablokoval teplárni účty a vtedy tepláreň tvrdila, že blokácia finančných prostriedkov a majetku im bráni realizovať prípravy na vykurovaciu sezónu a zabezpečiť tak tepelnú pohodu Bratislavčanom. Podľa Galandákovej však je v súčasnosti tepláreň z technickej aj prevádzkovej stránky pripravená na vykurovaciu sezónu.

„V spolupráci s Fondom národného majetku hľadáme riešenia, aby obyvatelia Bratislavy neboli rukojemníkmi vzniknutej situácie,“ dodáva Galandáková. Fond národného majetku ako 100–percentný akcionár teplárne tvrdí, že odškodné za tepláreň Pente nezaplatí. Kúriť sa začalo.

Domácnosti dostanú za kúrenie preplatky

Vykurovacia sezóna štartuje v tohtoročnú jeseň pomerne neskoro, keďže v niektorých rokoch sa kúrilo na celom Slovensku už počas septembra. Je tak predpoklad, že za tento rok dostanú rodiny pri vyúčtovaní späť časť zálohových platieb. Vyúčtovanie tohtoročných dodávok tepla prebehne do mája 2015. Už prvé mesiace tohto roka však boli na potrebu kúrenia skromné. Kúrilo sa pre miernu zimu až o štvrtinu menej ako vlani. Ak by záver tohto roka bol z pohľadu nárokov na kúrenie priemerný, tak priemerný 3–izbový byt by mohol dostať preplatok okolo 100 eur. V prípade rodinného domu vykurovaného plynom sa preplatok pri zúčtovacom období od januára do decembra môže šplhať až k 200 eurám.

„Ak majú ľudia v bytoch primeranú teplotu, napríklad v kuchyni 20 oC, v obývačke 21 oC, nie je potrebné viac prekurovať. Jednak zo zdravotného hľadiska a zároveň pri dodržaní tejto optimálnej teploty ľudia ušetria aj náklady na teplo. Niektorí odberatelia zas chcú neprimerane šetriť, a preto nechcú, aby sa im kúrilo aj napriek nízkym vonkajším teplotám. Treba si uvedomiť, že zvýšenie vnútornej teploty v byte o jeden stupeň, spôsobí zvýšenie nákladov za dodávku tepla o šesť percent,“ tvrdí Obšivaný.

Vývoj cien je otázny, aj keď mali klesnúť Z pohľadu platieb za teplo je podstatné aj to, že v úvode tohto roka sa ceny tepla z plynu výraznejšie nemenili. Od januára 2015 sa pritom očakávalo, že ceny tepla môžu aj mierne klesnúť. Teplári sa dohadujú na cene plynu s obchodníkmi, ktorí zohľadňujú cenu na trhu. Plyn sa v tomto roku predával lacnejšie ako vlani a to dávalo priestor pre zhruba 3–percentný pokles cien plynu.

Aké budú ceny po januári je však otázne aj s ohľadom na to, či sa pre spor Ruska a Ukrajiny nezastaví tranzit ruského plynu cez Ukrajinu podobne, ako to bolo v roku 2009.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #kúrenie #tepláreň