Dotácie pre domácnosti budú aj na malú slnečnú či veternú elektráreň

Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) už začala pracovať na príprave podmienok pre poskytovanie podpory pri kúpe malých obnoviteľných zdrojov energií (OZE) do domácností.

07.11.2014 14:21
debata (7)

Slovenské domácnosti si tak vďaka eurofondom ako aj prostriedkom zo štátneho rozpočtu budú môcť zakúpiť vlastnú slnečné elektráreň či veternú turbínu. Celkovo pôjde na program podpory inštalovania malých OZE s výkonom do 10 kilowattov 115 miliónov eur. Z toho z eurofondov pôjde 100 miliónov eur a zvyšok zo štátneho rozpočtu.

„V nasledujúcich mesiacoch sa budú pripravovať súvisiace dokumenty, ako sú schémy pomoci a detailné podmienky výziev. Snažíme sa urobiť všetko preto, aby boli financie z európskych a štátnych prostriedkov využité s minimom administratívy, avšak účelne a hospodárne. Naším zámerom je, aby boli domácnostiam poskytnuté optimálne zariadenia vyhovujúce prísnym požiadavkám európskych technických štandardov, ktoré nainštalujú odborne spôsobilé osoby,“ povedal pre portál vEnergetike.sk hovorca SIEA Eduard Jambor.

Zatiaľ nie je známa suma, ktorou štát podporí kúpu malých obnoviteľných zdrojov. SIEA hovorí, že by malo ísť o sumu, pri ktorej by sa návratnosť vložených finančných prostriedkov pohybovala do 10 rokov. Štát podporí päť druhov zariadení.

"Okrem kotlov na biomasu a solárnych kolektorov určených na ohrev teplej vody alebo vykurovanie, bude možné príspevky čerpať na tepelné čerpadlá, ale aj na zariadenia na výrobu elektriny s maximálnym výkonom do 10 kilowattov, a to fotovoltické panely a veterné turbíny,“ dodal Jambor. Okrem domácností budú môcť finančnú pomoc zameranú na prechod na nízkouhlíkové hospodárstvo využiť aj ústredné orgány štátnej správy, miestnej samosprávy a podnikatelia.

Slovensko bude môcť podporiť inštaláciu malých OZE aj vďaka tomu, že nám Európska komisia minulý týždeň schválila operačný program Kvalita životného prostredia. Ten bude síce spravovať Ministerstvo životného prostredia SR, podporu malých OZE však bude mať na starosti SIEA. "S administráciou projektov zameraných na inštaláciu slnečných kolektorov a kotlov na biomasu v domácnostiach máme skúsenosti z minulosti, kedy bola finančná podpora poskytovaná zo štátneho rozpočtu. Teraz sa vôbec po prvý raz podarilo získať súhlas Európskej komisie, aby mohli byť európskej prostriedky použité aj pre cieľovú skupinu, ktorou sú domácnosti,“ uviedla generálna riaditeľka SIEA Svetlana Gavorová. Podporu na malé OZE bude možné čerpať až do roku 2023.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #dom #byt #zelená energia