Cena plynu závisí najmä od komodity

Mierny pokles maximálnych cien plynu pre domácnosti od januára 2015 o 1,1 percenta je najmä dôsledkom trhových okolností, hovorí šéf Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Jozef Holjenčík.

01.12.2014 00:00
debata (8)
Jozef Holjenčík Foto: Ľuboš Pilc
Jozef Holjenčík Jozef Holjenčík

Čo vlastne spotrebiteľ platí vo výslednej cene plynu?
Spolu 60 percent koncovej ceny tvorí komodita, 33 percent distribúcia, 2,8 percenta preprava a náklady na obchod sú asi 2,8 percenta. To sú priemerné ceny, ktoré platí koncový odberateľ.

Aj v prípade komodity však nie je jedno, kde sa nakúpi.
V prípade komodity sa zohľadňuje zo 70 percent cena dlhodobého kontraktu, z 30 percent cena na burze. Výsledkom tohto je cena komodity, ktorú dáme do regulovaných cien.

Premiér Robert Fico avizoval, že od apríla by chcel znížiť cenu plynu pre domácnosti ešte razantnejšie o dvojciferné číslo.
Vláda SR je akcionár SPP a oni takisto môžu poskytnúť koncovému odberateľovi zľavu v akejkoľvek forme, koľko im vychádza v rámci nákladov. Takisto môže ponúknuť odberateľom tri, štyri, či desať percent. Každý odberateľ, ktorý je na trhu, môže poskytnúť zľavu z našej maximálnej ceny. Čo nesmie urobiť, nesmie ju nikdy prekročiť. Ale nižšiu cenu môže stanoviť. Keď mu to vychádza nákladovo alebo kúpi lacnejšie plyn, môže ho dať lacnejšie koncovému odberateľovi.

Vidíte to reálne, v súvislosti s nákladmi SPP, že by mohli znížiť cenu plynu o dvojciferné číslo bez použitia dotácie zo štátneho rozpočtu?
Mne neprislúcha hodnotiť slová pána premiéra. To, čo vidí on, ja nemusím vidieť. On je akcionárom, nie my. Je to štátna autorita, ktorá musí brať ohľad na odberateľov.

Nemôže sa stať, že SPP pôjde dole s cenou natoľko, že sa to stane diskriminačné na trhu pre ostatných spotrebiteľov?
To je čistá špekulácia.

Vy poznáte dlhodobú zmluvu medzi SPP a ruským Gazpromom?
Áno.

Slovensko sa spolieha na plyn z Ruska. Podľa šéfa ukrajinského Naftogazu Andrija Koboleva by Ukrajina, naopak, ušetrila na plyne zo západnej Európy 800 miliónov eur. Odborníci hovoria, že Slovensko v rámci dlhodobých kontraktov nakupuje za podobné ceny, na akej sa dohodli s Gazpromom Ukrajinci.
To je ten istý ruský plyn. Ale to je o kontrakte. Ja všetky kontrakty nepoznám. Ak Naftogaz kupuje, ja neviem, od RWE, keď kupuje od SPP, alebo úplne iného odberateľa, to sú obchodné veci, ktoré my neriešime.

Viete, aké majú ceny jednotlivé krajiny?
Nie, to neviem. Ale máme informácie o burzách.

Nemalo by aj Slovensko kupovať viac plynu na Západe? Suma 800 miliónov dolárov v prípade Ukrajiny je dosť.
To ja neviem posúdiť. Nemám o tom informáciu.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #dom #byt #plyn #kúrenie