Zámočník k energiám môže byť podvod

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví si chce posvietiť na dodávateľov energií, ktorí v týchto dňoch posielajú dodatky k existujúcim zmluvám na elektrinu a plyn s ponukou na asistenčné služby. Spájanie ponúk je podľa úradu v rozpore s obchodnými podmienkami a legislatívou úradu.

11.12.2014 07:00
debata (5)

Spotrebiteľov energií chcú pred dodávateľmi ochrániť ukladaním pokút až do výšky 100–tisíc eur.

Pomoc zámočníka v prípade zablokovania dverí, v prípade havárie či lekár na telefóne. Aj takúto ponuku v súčasnosti môžete nájsť podľa Úradu pre reguláciu sieťových odvetví v rôznych dodatkoch k existujúcim zmluvám, ktoré dodávatelia energií posielajú svojim klientom. Za produkty „navyše“ potom udeľujú zľavy.

Regulačnému úradu sa to nepozdáva. Takéto dodatky k zmluvám vnímajú ako neprehľadné a možno aj v rozpore so zákonom o energetike či so zákonom o regulácii sieťových odvetví.

„Nemáme nič proti tomu, ak zľavy vyplývajú z dodávky plynu alebo elektriny, ale keď vám k dodávke plynu sľúbia aj koleso?“ vysvetľuje hovorca úradu Miroslav Lupták.

V takýchto zložitých zmluvách podľa úradu na klientov čakajú rôzne pasce, ktoré spôsobia, že v konečnom dôsledku klient nedostane ani zľavu.

„Úrad zdôrazňuje, že spájanie asistenčných služieb s dodávkou elektriny a plynu je neprípustné. Takéto nekorektné obchodné podmienky, ktoré dodatky obsahujú, nikdy neschvaľoval a ani schvaľovať nebude. Úrad tiež upozorňuje, že ponúkané zľavy nemusia byť ani zľavou,“ píše sa v stanovisku.

Úrad z týchto praktík obviňuje predovšetkým veľkých dodávateľov. Tí tvrdia, že sa na doplnkové služby ľudia nesťažujú. Úrad, naopak, podnety a sťažnosti na uvedené praktiky registruje od odberateľov skoro každý deň a začal ich už s dodávateľmi riešiť.

„Naši zákazníci podľa prieskumov asistenčné služby oceňujú. Preto budeme o tejto téme s regulačným úradom ďalej diskutovať,“ konštatuje hovorca SPP Michal Holeš.

Podľa niektorých dodávateľov sú navyše asistenčné služby bežnou súčasťou zmlúv aj v zahraničí. „Ponuka doplnkových služieb nie je viazaná na dodávku elektriny či plynu, ide o samostatne ponúkanú službu, ktorú si zákazník kedykoľvek môže, ale nemusí objednať. Požiadavky regulátora ohľadom zjednodušenia postupu a komunikácie doplnkových služieb rešpektujeme, v tomto zmysle pripravujeme potrebné zmeny v našich systémoch,“ tvrdí hovorkyňa Západoslovenskej energetiky Michaela Dobošová.

„My ponúkame produkt, ktorý ponúka asistenčné služby, ale neponúkame ho formou dodatku k zmluve,“ vysvetľuje zase Katarína Šulíková z odboru komunikácie Východoslovenskej energetiky. Úrad chce, v prípade, že sa sťažnosti preukážu ako oprávnené, začať správne konania, ktoré sa podľa úradu môžu skončiť uložením pokuty.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #domácnosť #plyn #elektrina