Plyn dodatočne zlacnie. Ľudia ušetria desiatky eur

Cena plynu sa od januára síce zatiaľ zníži len mierne, plyn však napriek tomu čaká výraznejšie zlacňovanie.

28.12.2014 13:30
debata (4)
zväčšiť
plyn, ceny, graf

Už v priebehu roka 2015 by mali ísť ceny dole vďaka lacnej rope. Ropa od leta zlacnela o polovicu a na ňu sú nadviazané aj ceny ruského plynu. Od roku 2016 navyše ľudia s nízkymi príjmami dostanú od štátu späť časť platieb za plyn.

Pôvodné vyjadrenia premiéra Roberta Fica o dvojcifernom zlacnení plynu za roky 2015 a 2016 naznačovali, že ceny plynu pôjdu dole všetkým domácnostiam. A to vďaka lepšiemu hospodáreniu už štátneho Slovenského plynárenského priemyslu. Pri zlacnení plynu by však SPP tak či tak išiel do straty, a preto sa vláda rozhodla pre adresnejšie zlacňovanie. Ľuďom s nízkymi príjmami bude štát vracať časť platieb za plyn.

Napríklad dvojica dôchodcov dáva často na kúrenie plynom 1 000 eur ročne, čo je pätina z ich príjmov. Ak by dostali 10–percentnú dotáciu, na plyne by ušetrili 100 eur. „Úrad pre reguláciu sieťových odvetví už rozhodol o cenách plynu na rok 2015, od týchto cien sa odvinie aj vládny mechanizmus vratiek na rok 2016. Platí tu záväzok, že súhrnne sa cena plynu pre domácnosti zníži minimálne o 10 percent,“ informovalo ministerstvo hospodárstva.

Nezávislý regulátor od začiatku roka 2015 znížil priemerné ceny plynu pre domácnosti o 1,14 percenta. Plošné zmeny cien nechá vláda na regulačnom úrade a pri dotáciách chce ísť adresnejšou cestou.

„Vratky z plynu budú adresné a budú sa týkať len domácností so štandardným odberom plynu, čo presne určí kategorizácia. Určite na vratky nebudú mať nárok takzvaní bazenári,“ dodal rezort hospodárstva.

Vratky sa pripravujú pre plyn, vôbec sa však zatiaľ nehovorí napríklad o kúrení elektrinou či drevom. Podpora pri platbách za energie funguje napríklad aj v Británii, ale neviaže sa len na jedno palivo či jeden druh energie. Pri plyne vláda spresňuje pôvodné sľuby, ktoré však aj v prípade vyjadrení premiéra Fica naznačovali skôr plošný pokles cien. Premiér o tom hovoril v lete tohto roka, keď ropa stála viac ako 100 dolárov za barel. Následne ceny ropy klesli o polovicu a zlacňovanie sa ukazuje ako trvalejšie a trhové okolnosti by sa tak mohli prejaviť aj na plošnej úprave cien plynu. Nebude to však dôsledok vládnej politiky, ktorá sa aj pri plyne zameria skôr na ľudí s nižšími príjmami. Premiér Fico tvrdí, že v každom prípade sa vládny zámer uskutočňuje.

„Zníženie cien plynu je jedným z významných opatrení, ktoré je súčasťou sociálneho balíčka vlády. V každom prípade platí sľub predsedu vlády SR, že pôjde o dvojciferné číslo. Celý mechanizmus spresníme, keď budú dohodnuté jednotlivé detaily,“ odkázal premiér na otázku Pravdy cez tlačový odbor Úradu vlády.

Právnik: Hrozí rozpor s ústavou

Odborníci však kritizujú rozhodnutie vlády podporovať len plyn priamo na kúrenie a varenie. „Pripravované riešenie nie je ani sociálne a už vôbec nie solidárne, keďže pomáha iba časti domácností,“ povedal Peter Marčan z Inštitútu pre energetickú bezpečnosť. Pre vysoké ceny plynu napríklad ľudia žijúci na severe Slovenska začali čoraz viac kúriť drevom.

„U nás v obci ľudia viac kúria drevom práve pre vysoké ceny plynu. Ak príde k zlacneniu plynu, určite to ľudí poteší, ale tí, čo kúria tuhým palivom, by určite privítali aj zlacnenie dreva či uhlia,“ povedala Stanislava Gregušová, zamestnankyňa obecného úradu v obci Makov.

„Štát by mal preto radšej urýchliť prípravu systémových nástrojov na boj s energetickou chudobou, ktoré by pomáhali plošne domácnostiam, ktoré to potrebujú,“ dodal Marčan.

Podľa názoru niektorých právnikov môže byť navyše problém, ak sa štát rozhodne vracať peniaze ľuďom žijúcim v energetickej chudobe len v prípade kúrenia plynom. „Môže to byť v rozpore s ústavným princípom rovnakého zaobchádzania. Ostatné domácnosti nachádzajúce sa tiež v energetickej chudobe, ale kúriace napríklad drevom, elektrinou, sa budú cítiť diskriminované, ak im žiadne peniaze nebudú vrátené,“ povedal advokát Rastislav Hanulák, partner v Capitol Legal Group.

Podľa Hanuláka bude z právneho hľadiska najčistejšie, ak sa vláda rozhodne peniaze chudobným ľuďom vracať formou sociálnych dávok.

„Všetky štátom vyplácané dávky sú určitým spôsobom pozitívnou diskrimináciou. V prípade, ak budú formou sociálnej dávky vracané peniaze za energie všetkým ľuďom či ľuďom žijúcim v energetickej chudobe, po právnej stránke by to nebol problém,“ dodal Hanulák.

Dotácie v panelákoch sú otázne

V praxi môže byť problém aj vracanie peňazí za plyn ľuďom žijúcim v panelových bytoch napojených na ústredné kotolne. Tí totiž peniaze za kúrenie neposielajú plynárňam, ale bytovému správcovi. Ak by sa štát rozhodol ísť so zľavami v tarifách, mohlo by sa stať, že zo zľavy by namiesto ľudí profitovali bytové družstva.

Ministerstvo hospodárstva zatiaľ počíta len s vracaním peňazí za plyn. Definitívne rozhodnutie padne až v marci pri predstavení druhého pozitívneho balíčka vlády zameraného na zlepšovanie života ľudí od roku 2016. Zatiaľ nie je jasné, do akého príjmu budú ľudia dostávať peniaze späť za už zaplatený plyn.

„Presný počet domácností nie je ešte možné povedať, vzhľadom na to, že sa bude rozhodovať v zmysle kategorizácie. Mechanizmus predstavíme, keď bude konečný,“ povedala hovorkyňa ministerstva hospodárstva Miriam Žiaková.

V takzvanej energetickej chudobe by sa podľa skúseností z cudziny mali nachádzať rodiny, ktoré za energie platia viac ako desatinu svojich príjmov, čo sú na Slovensku státisíce ľudí. Z údajov Štatistického úradu vyplýva, že vlani napríklad starobní dôchodcovia mali účty za bývanie, vodu, elektrinu či plyn viac ako 1 124 eur ročne, pričom ich čisté príjmy nedosahovali ani 4 900 eur za rok. Ešte horšie na tom boli nezamestnaní, ktorí na bývanie dávali viac ako 630 eur za rok pri čistých ročných príjmoch menších ako 2 540 eur.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #dom #byt #plyn