Regulačný úrad ceny plynu nezníži, pozoruje situáciu

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví SR (ÚRSO) zatiaľ nechystá ďalšie zníženie cien zemného plynu pre domácnosti.

19.01.2015 15:31
debata (3)

"Pozorne sledujeme vývoj cien plynu na medzinárodných trhoch. Ak sa súčasný trend poklesu dlhodobejšie potvrdí, pristúpime k cenovému konaniu z vlastného podnetu,“ povedal pre portál vEnergetike.sk hovorca ÚRSO Miroslav Lupták.

Podľa regulačného úradu môže zníženie cien plynu pre slovenské domácnosti zabrzdiť výmenný kurz eura voči doláru, ktorý vstupuje do koncových cien plynu, a ktorý je v súčasnosti pre európsku menu nepriaznivý. "Samozrejme, oslabujúci výmenný kurz eura k doláru je negatívny vplyv na znižovanie cien,“ konštatoval Lupták.

Podľa analytikov Národnej banky Slovenska (NBS) by sa však cena plynu pre domácnosti mohla znížiť v priebehu roka o ďalších až 7 %. Analytici centrálnej banky to predpokladajú na základe vývoja svetových cien ropy na medzinárodných trhoch. "Najvýznamnejšou premennou pre budúci cenový vývoj je aktuálny pokles cien ropy. Ten sa premieta takmer okamžite do poklesu cien pohonných látok. S časovým oneskorením by sa mal preniesť aj do výraznejšieho poklesu cien plynu pre domácnosti v priebehu roka 2015,“ citoval portál vEnergetike.sk centrálnu banku.

Priemerná cena plynu pre domácnosti klesla od začiatku tohto roka o 1,14 %. Pri plyne tak ušetria domácnosti od 0,3 eura do 14 eur za rok. Viac ušetria domácnosti, ktoré plynom aj kúria. Predseda regulačného úradu Jozef Holjenčík koncom vlaňajška pri ohlasovaní nových cien energií priznal, že v prípade plynu ide na prvý pohľad o nízky pokles. Podľa neho však stanovovanie maximálnych cien plynu ovplyvnili dva faktory. Prvým faktorom bol rusko-ukrajinský konflikt, vďaka ktorému môžu nastať problémy s dodávkami plynu do Európy. Druhým faktorom bol fakt, že trh s plynom na Slovensku je plne otvorený a konkurenčný.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #ÚRSO