Staré spotrebiče patria do zberného dvora

Zbaviť sa starých spotrebičov ekologicky môžete hneď tromi spôsobmi – na zbernom dvore v obci, pri mobilnom zbere, alebo pri kúpe nového spotrebiča. Týmto spôsobom nielen chránite životné prostredie, ale šetríte aj vzácne suroviny a najnovšie môžete pomôcť svojmu mestu.

23.04.2015 00:00
debata

Ale omieľanie tejto pravdy sa často míňa účinkom. Vyhodené spotrebiče ešte stále nachádzame pri kontajneroch, na čiernych skládkach alebo pohodené v prírode. Staré spotrebiče spravidla obsahujú rôzne toxické kovy a iné škodlivé látky, akými sú napríklad olovo (monitory a televízory), ortuť (výbojky a notebooky), kadmium (batérie), oleje alebo farbivá. Obzvlášť nebezpečné sú freóny z chladničiek a mrazničiek vyrobených pred rokom 1996, keď sa freón používal ako chladiaci plyn.

„Každé domácke rozobratie chladničky v snahe získať nejakú súčiastku na ďalšie využitie spôsobí atmosfére takú škodu, ako keby ste prešli autom 20 000 kilometrov. Jedna chladnička vyrobená pred rokom 1996 totiž obsahuje priemerne 400 gramov freónu, ktorý v ovzduší spôsobuje rovnaké škody ako 4 tony oxidu uhličitého (CO2),“ vysvetľuje Jana Nahálková z Envidomu – Združenia výrobcov elektrospotrebičov pre recykláciu, ktoré sa stará o ekologické nakladanie so spotrebičmi po ich dožití.

Freón nezvratne poškodzuje ozónovú vrstvu, ktorá nás chráni pred škodlivým UV žiarením, čím sa zvyšuje riziko vzniku rakoviny kože, narušenia imunitného systému či poškodenia zraku.

Až 90 % zloženia starého spotrebiča sa dá ďalej využiť. Najväčší podiel získaných surovín tvoria železné kovy, vzácne kovy, ako je hliník, meď či cín a rôzne plasty. Napríklad z jednej chladničky vážiacej cca 50 kg je možné získať približne 26 kg ocele, 6 – 10 kg plastov, 5 kg polyuretánového prachu, 1,7 kg hliníka a 0,7 kg medi. Z takto získaných druhotných surovín sa môžu vyrobiť nové elektrospotrebiče alebo iné výrobky, napríklad záhradný plastový nábytok…

Prvou, najobľúbenejšou a najpohodlnejšou možnosťou je tzv. spätný odber elektrospotrebičov, čiže zber v elektropredaj­niach pri kúpe nového spotrebiča. Financovaný je z tzv. recyklačného poplatku, ktorý je už súčasťou ceny kupovaného spotrebiča. Ak nakupujete cez klasickú predajňu, od roku 2009 je povinná prevziať od vás starý spotrebič systémom kus za kus. Ak im ho doveziete do predajne, musia ho podľa zákona prevziať bezplatne.

Mnohé kamenné predajne však ponúkajú pri dovoze nového spotrebiča aj službu odvozu starého spotrebiča priamo z vašej domácnosti zadarmo. Preto, ak sa potrebujete zbaviť starého spotrebiča, už pri kúpe nového zvažujte výhodné ponuky predajní na ekologickú likvidáciu spotrebiča.

Druhou možnosťou je odovzdať spotrebič na zbernom dvore vo svojej obci či meste. Ak neviete, kde má obec zriadený zberný dvor, odporúčame informovať sa na vašom obecnom/miestnom úrade Odovzdanie na zbernom dvore je pre občanov bezplatné, stačí vám len občiansky preukaz.

Niektoré obce a mestá pravidelne organizujú mobilné zbery, napríklad Bratislava ich v spolupráci so združením Envidom pripravuje dvakrát ročne – na jar a na jeseň. Termíny najľahšie zistíte na obecnom úrade. Prakticky postup je jednoduchý: obecnému úradu nahlásite druh a počet spotrebičov, svoje meno, telefonický kontakt a adresu, z ktorého potrebujete spotrebiče odviezť. V deň zberu stačí ráno vyložiť spotrebiče do vchodu bytového domu, resp. za bránu rodinného domu a vyčkať na odvoz.

Najnovšie mobilným zberom v Bratislave môžete aj prispieť na dobrú vec – darovať vlkom v bratislavskej ZOO nový domov. Za každý vyzbieraný kilogram elektroodpadu venuje združenie Envidom 5 centov na výstavbu pavilónu vlkov v bratislavskej ZOO. Priemerná chladnička sa v slovenskej domácnosti podľa posledného prieskumu dožije takmer 13 rokov, sporák a televízor až 11 rokov. Ani po tomto dlhom čase sa však spotrebiča nezbavujeme „nadobro“: Ak funguje, presunieme ho na chatu či chalupu, darujeme známym alebo odložíme do pivnice pre prípad, že by sa spotrebič ešte niekedy zišiel.

„Napríklad chladničky na spracovanie prichádzajú v priemernom veku až 25 rokov. Pritom každá chladnička vyrobená pred rokom 1996 obsahuje freóny poškodzujúce ozónovú vrstvu,“ vysvetľuje Peter Valent zo združenia Envidom.

Dobrou správou je, že až šesť z desiatich Slovákov sa zbavuje starých spotrebičov ekologicky: odovzdáva ich v predajniach či na zberných dvoroch alebo využíva zberové akcie v obciach a mestách. A počet ľudí, ktorí sa korektne postarajú o starý spotrebič postupne stúpa.

Zaujímavosťou je, že Slováci sa tradične zbavujú spotrebičov až vtedy, keď sú nefunkčné. Výnimkou sú len v posledných desiatich rokoch mobilné telefóny, ktoré tretina z nás vyraďuje aj vtedy, keď sú ešte funkčné (ale už nám nevyhovujú).

Pozitívom je tiež, že štvrtina obyvateľov Slovenska sa naučila ekologicky vyraďovať žiarivky. Žiarivky (podobne ako batérie) majú svoje špecializované zberné nádoby v obchodoch alebo na zberných dvoroch. Naopak, klasické a halogénové žiarovky (keďže neobsahujú nebezpečné látky) nie sú určené pre separovaný zber.

Viete, že:

  • ak rozoberiete alebo poškodíte chladničku vyrobenú pred rokom 1996, do ovzdušia unikne zdraviu nebezpečný freón, ktorý poškodzuje ozónovú vrstvu?
  • jedna stará chladnička obsahuje priemerne 400 gramov freónu?
  • množstvo freónu z jednej chladničky má v ovzduší taký istý účinok ako štyri tony oxidu uhličitého (CO2), ktorý spolu s inými plynmi vytvára smog a spôsobuje globálne otepľovanie?
  • únik freónov z jednej chladničky spôsobí v ovzduší také škody, ako keby ste prešli autom 20 000 kilometrov?
  • kolektívny systém ENVIDOM spolu so svojimi partnermi zabezpečil od začiatku svojho pôsobenia (od roku 2005) zber a ekologickú likvidáciu viac ako pol milióna starých chladiacich zariadení? Pomohli tak zabrániť úniku vyše 200 ton freónu do ovzdušia. Toto množstvo freóny by pri tom malo také škodlivé účinky v ovzduší ako 2 milióny ton CO2.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ekológia