Domácnosti dostanú dotácie na zatepľovanie

Domácnosti v rodinných domoch, ktoré sú prevažne na vidieku, dostanú od štátu podporu na zatepľovanie. Opatrenie bude súčasťou druhého sociálneho balíčka, ktorý onedlho predstaví vláda.

28.04.2015 12:00
zatepľovanie, práca, robotník, zamestnanie,... Foto:
Zateplenie jednogeneračného rodinného domu môže vyjsť asi na 5–tisíc eur. Pri 20–percentnej dotácii by náklady klesli na 4–tisíc eur.
debata (34)

Podľa informácií Pravdy by dotácie mali byť najmenej vo výške 20 percent z ceny zateplenia, ale je pravdepodobné, že to bude ešte viac. Podmienkou bude, že rodina predloží doklady o financovaní zateplenia a nebude práce robiť načierno, ako je teraz niekedy zvykom.

Špekulanti zatepľovaním bez faktúry šetria na odvedenej dani z pridanej hodnoty, ktorá je na úrovni 20 percent. Aby bola dotácia pre ľudí motivačná, mala by byť vyššia, ako je úroveň dane, koľko to bude, zatiaľ ministerstvo financií povedať nechce.

„V zahraničí sa podobné podpory pohybujú na úrovni 30 až 50 percent nákladov, podľa veľkosti obnovy a v závislosti od miery konečných úspor,“ hovorí Peter Robl zo Slovenskej rady pre zelené budovy.

Zateplenie jednogeneračného rodinného domu môže vyjsť asi na 5–tisíc eur. Pri 20–percentnej dotácii by náklady klesli na 4–tisíc eur. Zateplením a obnovou staršej budovy možno často ušetriť až polovicu nákladov na energie. To, že dotácie na zatepľovanie budú, oznámil v pondelok premiér Robert Fico. Potvrdil, že vláda dolaďuje aj poukážky na podporu dovoleniek na Slovensku či dotácie na plyn.

V prvom pozitívnom balíčku na tento rok sa znížili odvody pre ľudí s nízkymi a strednými platmi, nastal súbeh mzdy a dávky v hmotnej núdzi, či sa zaviedli vlaky zadarmo pre študentov a dôchodcov. Opatrenia pomohli znížiť nezamestnanosť.

Premiér Robert Fico potvrdil, že druhý sociálny balíček kompletne predstaví až po tom, čo ho 23. mája odsúhlasí snem Smeru. V prípade zatepľovania sa suma, ktorú bude štát ľuďom vracať, bude podľa premiéra odvíjať od možností verejných financií. Tak ako si štát nemôže dovoliť preplatiť sto percent vynaloženej investície, by zase pre stavebníka sotva malo zmysel, keby dostal preplatených iba nejakých päť percent, zauvažoval Fico v tejto súvislosti.

Prvoradým cieľom tohto zámeru však podľa neho bude, aby ľudia priznávali platby a ďalej sa zvýšil výber daní. Okrem toho by dotácie mali pomôcť zvýšiť úroveň bývania. V tomto smere sa pripravuje aj podpora z eurofondov, a to tak na financovanie obnoviteľných zdrojov energií, ako aj zatepľovanie panelákov a verejných budov. Malo by ísť o financie, ktoré pôjdu cez Slovenskú inovačnú a energetickú agentúru a Štátny fond rozvoja bývania.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #dom #zatepľovanie