Byty idú na dračku

Vlastné obydlie si môže zo svojich prostriedkov dovoliť čoraz viac Slovákov. Dostupnosti bývania nahrávajú najmä lacnejšie hypotéky bánk, ale aj rastúci priemerný mesačný zárobok.

13.06.2015 21:55
debata (39)

Realitný ošiaľ potvrdzuje aj dopyt po novostavbách, ktorý len v Bratislave stúpol za posledný polrok o tretinu a oproti priemeru za päť rokov takmer o dve tretiny. Byty sú pre ľudí čoraz dostupnejšie.

„V praxi to znamená, že postupne sa dá za priemernú mesačnú mzdu kúpiť väčšia výmera obytnej plochy alebo je potrebný kratší čas na splatenie priemerného bývania,“ vysvetľuje analytik Národnej banky Slovenska Mikuláš Cár.

Podľa aktuálnych údajov zarobili v prvom štvrťroku tohto roka pracujúci priemerne 839 eur mesačne, čo je oproti minulému štvrťroku o 18 eur viac. Úver na bývanie možno získať s úrokom od 1,49 percenta, ale podmienky na jeho získanie splní len málokto. Ľudia, ktorí zvažujú kúpu bytu, majú šancu získať úver s úrokovou sadzbou okolo 2,65 percenta. No ešte pred rokom to bolo aj 3,45 percenta. V súčasnosti tak splátka hypotéky odkrajuje menšiu časť z rodinného rozpočtu.

Z hľadiska regiónov sú predpoklady na bývanie dlhodobo najlepšie v Nitrianskom a Trenčianskom kraji. V Nitrianskom okrese stojí štvorcový meter 572 eur, v Trenčíne zhruba 635 eur. Najhoršia situácia je tradične v okolí Bratislavy, čo sa odzrkadľuje najmä vo vyšších cenách nehnuteľností v hlavnom meste. Bratislavčania zaplatia za štvorcový meter momentálne zhruba 1 682 eur. V ostatných častiach Slovenska je priemerná cena 1 217 eur za štvorcový meter.

Staré byty sú o 30 lacnejšie ako nové

„Z toho vyplýva, že hodnota indexu dostupnosti bývania je v rozhodujúcej miere determinovaná najmä priemernou cenou bývania,“ pokračuje Cár. Dopyt na trhu s nehnuteľnosťami rastie v kategórii jedno– a dvojizbových bytov, ktoré sú často štartovacím bývaním pre mladé páry.

Keď sa dvojica rozhodne založiť si rodinu, tesnejšie priestory väčšinou vymenia za byt s tromi a viac izbami. Z väčšieho do menšieho zase môže platiť v prípade starších ľudí, ktorí chcú ušetriť na energiách.

„Stále je badateľný väčší dopyt po starších panelových bytových domoch, ktoré sú v porovnaní s novostavbami o viac ako tridsať percent lacnejšie. Najpredávanejšie sú jednoizbové a väčšie dvojizbové byty, zároveň aj trojizbové byty s väčšími výmerami a nepriechodnými izbami,“ hovorí Rudolf Pauke z nitrianskej realitnej kancelárie RE/MAX.

Tri byty v Humennom za jeden v Bratislave

Na dvojizbový byt v Bratislave si treba nasporiť najmenej 85–tisíc eur. O niečo drahšie vychádza byt s jednou izbou navyše, ktorého suma sa pohybuje na hranici od 100–tisíc do 150–tisíc eur. V prípade, ak má kupujúci našetrených 10–tisíc eur a zoberie si na najlacnejší trojizbový byt 30–ročnú hypotéku, pri priemernom úroku v banke s výškou 2,65 percenta si musí mesačne odložiť 362 eur. Pri minuloročnej úrokovej sadzbe 3,45 percenta by za predpokladu rovnakej ceny bytu musel zákazník zaplatiť až 401 eur.

Podmienky na bývanie sa z hľadiska mesačného príjmu a splatnosti hypotéky stávajú prijateľnejšie aj v iných regiónoch. Na východe Slovenska idú na dračku hlavne dvojizbové byty. Kým klienti v Košiciach hľadajú byty do 60–tisíc eur, v Humennom sa dá slušné bývanie s dvoma izbami nájsť už od 27–tisíc eur.

Martinčania dávajú prednosť trojizbovým bytom vo svojom rodisku, ale aj neďalekých Vrútkach. Ich aktuálna ponuka štartuje na sume 50–tisíc eur. O 5–tisíc eur viac zaplatia v priemere za rovnaký počet izieb Nitrania. V Trnavskom kraji sú najvyhľadávanejšie dvojizbové byty od 59–tisíc eur.

Stavby pribúdajú ako huby po daždi

Výstavba bytov sa rozbieha na celom území Slovenska. „Rast počtu bytov je okrem Bratislavy viditeľný aj v iných slovenských mestách ako napríklad Košice, Trnava a okolie Bratislavy,“ vyjadril sa Ján Bošácky z poradenskej spoločnosti JLL.

V hlavnom meste len za minulý polrok pribudlo celkovo až 1 500 bytov. Masívnu výstavbu registruje spoločnosť JLL v bratislavskom Novom Meste, ktoré postupne dobieha Staré Mesto, Petržalku a Ružinov.

„Z významnejších projektov stoja za zmienku napríklad Zuckermandel, Panoramacity, Nobelova, SunPark, Perla Ružinova alebo Petržalské dvory,“ vymenúva Alexander Krajňak z bratislavskej pobočky realitnej kancelárie RE/MAX.

Bývanie je na vzostupe aj v ostatných kútoch Slovenska. Dobré čísla v predaji bytov dosahuje už teraz čoskoro dokončený trnavský komplex troch bytoviek Arbória Park. V Prešove sa pripravuje koncept malometrážnych bytov, ktorý v tomto regióne chýba.

V neďalekých Košiciach je na trhu s nehnuteľnosťami aktívnych množstvo malých investorov, ktorí spestrujú ponuku nielen v meste, ale aj v okolí s dojazdom do 15 minút. Zo začatých projektov na východe Slovenska možno spomenúť najmä Park Anička, Nová Terasa II a Zelená Stráň.

Mesto Prievidza zase pri stavebných právach vychádza v ústrety žiadateľom o nájomné bývanie.

Výstavba nových bytových jednotiek aktuálne finišuje aj v Nitre na sídlisku Čermáň, na Šindolke v časti Zobor či v Novej Nitre v centre mesta

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #dom #byt