Cena plynu sa znížila, ušetriť môžete aj zmenou dodávateľa

Domácnosti, ktoré využívajú plyn, by mali od septembra výrazne ušetriť vďaka nižšej cene plynu. Okrem toho štát vráti ľuďom časť platieb za plyn.

25.09.2015 08:24
debata (4)

Z nižších cien budú profitovať najviac tie domácnosti, ktoré plynom kúria. Čím vyššiu spotrebu totiž domácnosť má, tým bude vďaka lacnejšiemu plynu vyššia úspora. Aj vratky, ktoré bude štát vyplácať odberateľom plynu, budú závisieť od spotreby. Domácnosti, ktoré využívajú plyn len na varenie, by mali dostať naspäť desať eur. Tie domácnosti, ktoré plynom aj zohrievajú vodu a kúria, a preto patria do kategórie D2 alebo D3, by mali dostať naspäť šesť percent zo zaplatenej ceny, maximálne však 165 eur.

Kto chce ušetriť ešte viac, oplatí sa mu porozmýšľať nad zmenou dodávateľa. Zákon umožňuje zmeniť tak dodávateľa plynu, ako aj elektriny.

„Zmena dodávateľa elektriny a plynu sa oplatí každému odberateľovi, ak má záujem znížiť svoje platby. Väčšina odberateľov totiž zostáva verná svojmu tradičnému dodávateľovi, čo môže byť na škodu, predovšetkým vzhľadom na jeho peňaženku,“ tvrdí analytik portálu energieprevas.sk Jozef Badida.

„Prechodu k novému dodávateľovi sa netreba obávať. Pri zmene dodávateľa elektriny nedochádza k prerušeniu dodávky elektriny. Nový dodávateľ začne elektrinu dodávať v momente, keď pôvodný dodávateľ dodávku elektriny ukončí. Nie je potrebné meniť elektromer, tie patria distribučnej spoločnosti, ktorá zabezpečuje aj odpočet spotreby. Tieto pravidlá platia rovnako pre plyn,“ povedala Jana Dudžáková, výkonná riaditeľka portálu totalmoney.sk, ktorý porovnáva aj ceny elektriny a plynu.

Kto sa rozhodne zmeniť dodávateľa, postačí, ak spíše zmluvu s novou firmou, od ktorej bude odoberať elektrinu alebo plyn. Ten následne na základe splnomocnenia už vybaví ukončenie pôvodnej zmluvy i všetky ostatné záležitosti.

„Pri výbere nového dodávateľa je potrebné byť obozretný a detailne sa oboznámiť s ponúkanými podmienkami. Neodporúčame podpisovať zmluvu s podomovými obchodníkmi, ktorí nenechajú zmluvu na preštudovanie, ale vyžadujú podpis zmluvy hneď na prvom stretnutí,“ hovorí Dudžáková. Aj Úrad pre reguláciu sieťových odvetví upozorňuje, aby si ľudia podrobne preštudovali celú zmluvu, ako aj všeobecné obchodné podmienky.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #plyn