Dotácie pôjdu už aj na zateplené domy

Domácnostiam, ktoré tento rok zateplili alebo sa len púšťajú do obnovy rodinného domu, štát preplatí časť nákladov spojených so zatepľovaním.

26.09.2015 14:49
Dom, reality, stavba Foto:
O dotáciu budú môcť požiadať aj rodinné domy zateplené po 31. decembri 2014.
debata (15)

Príspevok najviac vo výške 6 500 eur môžu získať aj ľudia, ktorí so zatepľovacími prácami začali len v tomto roku. Program zatepľovania je súčasťou druhého sociálneho balíčka, v ktorom je na obnovu rodinných domov vyčlenených spolu 30 miliónov eur.

Vláda toto opatrenie zavedie s účinnosťou od 1. januára 2016, ale o dotáciu budú môcť požiadať aj rodinné domy zateplené po 31. decembri 2014. Znamená to, že štát žiadateľom spätne preplatí časť výdavkov, ktoré vynaložili na zatepľovanie.

O finančnú pomoc totiž možno požiadať nielen pred zatepľovaním, ale aj po dokončení všetkých prác na dome.

Domy získajú dotáciu pred aj po zateplení

Pri žiadosti o príspevok však musia byť domácnosti trpezlivé. V prípade, že žiadajú o finančnú pomoc po ukončení zatepľovania, získajú peniaze do 90 dní. Ak sa však rozhodnú nárokovať si dotáciu ešte pred začatím prác, poskytovanie podpory sa predĺži o čas realizácie zateplenia, čo môže byť najviac 12 mesiacov, spolu tak 15 mesiacov.

Ľudia musia zatiaľ čakať na podmienky. S udeľovaním dotácií totiž plánuje vláda začať v budúcom roku. Na získanie príspevku je potrebné mať vypracovanú projektovú dokumentáciu vrátane energetického hodnotenia a tiež predložiť všetky faktúry a doklady, z ktorých sa má príspevok vypočítať. Ministerstvo bude tiež požadovať fotodokumentáciu zateplenia rodinného domu.

Koniec prácam načierno?

Výška dotácie môže dosiahnuť maximálne 30 percent z celkových oprávnených nákladov, čím chce štát klepnúť po prstoch niektorým špekulantom, ktorí robia práce bez bločku. Hranica podpory je stanovená sumou najviac 6–tisíc eur v závislosti od dosiahnutých tepelnoizolačných schopností konštrukcií a hodnoty potreby tepla na vykurovanie. Ďalších 500 eur môžu žiadatelia dostať na vypracovanie projektovej dokumentácie zateplenia a energetického certifikátu.

Dotácia má zároveň ľudí motivovať k tomu, aby zatepľovanie nezhotovovali svojpomocne, ale prostredníctvom kvalifikovaných firiem s certifikátom. „Tieto práce budú môcť vykonávať len licencované firmy, čím sa zabezpečí to, že dosiahnutá želaná úspora a práce budú vykonané v súlade s normami,“ upozorňuje hovorca ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Martin Kóňa.

Vyšší príspevok pritom získajú tie domácnosti, ktoré zateplením dosiahnu nižšiu potrebu tepla na vykurovanie rodinného domu. Má ísť pritom o hodnoty podľa technickej normy STN 73 0540–2 platnej od budúceho roka. O dotáciu sa však môžu uchádzať aj tí, ktorí zateplením rodinného domu dosiahnu normové hodnoty platné do 1. januára 2016. Nestačí pritom zatepliť len časť domu, ale utesnené musia byť všetky konštrukcie.

Dotácie sa týkajú rodinných domov starších ako desať rokov. „Splnenie kvalitatívnych požiadaviek na získanie podpory bude stáť trochu námahy navyše. Výsledkom však bude kvalitnejšia obnova, výraznejšie úspory energie a tým aj bežných výdavkov a v neposlednom rade zdravšie vnútorné prostredie,“ vyjadril sa Peter Robl zo Slovenskej rady pre zelené budovy.

Prísnejšia norma má za cieľ odstrániť súčasné nedostatky viacerých rodinných domov, s čím súvisí aj vyššia spotreba energií. „Mnohé rodinné domy sú zateplené len čiastočne a evidentne sa šetrí na materiáloch. Často sa používajú nevhodné stavebné výrobky, ktoré sa zamieňajú pri zhotovovaní oproti skladbe schváleného tepelnoizolačného kontaktného systému (ETICS). V niektorých prípadoch nemá zhotoviteľ ani požadovanú licenciu v súlade so stavebným zákonom,“ uvádza profesorka Zuzana Sternová, predsedníčka Združenia pre zatepľovanie budov.

Ďalšou podmienkou na získanie štátneho bonusu je rozloha budovy, ktorá pri jednopodlažnom dome nesmie presiahnuť 150 m2 a pri dvojpodlažnom dome najviac 250 m2. Štát sa touto doložkou snaží zabrániť tomu, aby sa o dotácie uchádzali občania žijúci v luxusnejších domoch či vilách.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #dom #zatepľovanie