Obnova bytoviek rekordne vzrástla

Obnovených a zateplených panelákov na Slovensku pribúda. Vlani sa modernejšieho vzhľadu dočkalo viac ako 42-tisíc bytov, čo je medziročne o 57 percent viac.

13.01.2016 07:00
debata (1)
Najviac peňazí, až 198 miliónov eur z 261-miliónového balíka, išlo na obnovu bytoviek, čo je oproti roku 2014 takmer o 80 percent viac. Štát chce v podpore bytovej politiky pokračovať aj tento rok.

Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja označilo minulý rok z hľadiska bytovej politiky ako rekordný. Na zlepšovaní úrovne bývania sa najvýznamnejšie podieľa Štátny fond rozvoja bývania (ŠFRB), ktorý poskytuje aj zvýhodnené úvery pre vlastníkov bytov na modernizáciu bytoviek. Zo zdrojov EÚ mal fond na tieto účely viac ako 233 miliónov eur, ktoré môže Slovensko dočerpať do konca tohto roka.

„ŠFRB priznal v minulom roku podporu viac ako 261 miliónov eur, čo je oproti roku 2014 takmer 50-percentný nárast. Z týchto zdrojov sa nám podarilo nielen podporiť výstavbu nových bytov, ale výrazne obnoviť bytový fond z hľadiska rekonštrukcie, modernizácie a zlepšenia životnej úrovne pri bývaní,“ uviedol štátny tajomník rezortu František Palko.

Podľa štatistík je na Slovensku celkovo 1,9 milióna bytov, z ktorých sa doteraz podarilo zrekonštruovať 52 percent. Zámery bytovej stratégie plánuje ŠFRB plniť aj v tomto roku. Od 15. januára môžu vlastníci bytov v rámci programu JESSICA 3 požiadať o ďalšie prostriedky na obnovu panelákov, ktoré okrem zatepľovania zahrňujú tiež výmenu rozvodov či modernizáciu výťahov.

„Pri obnove bytových domov je možné dosiahnuť nulovú úrokovú sadbu pri kombinácii viacerých účelov obnovy. Tento mechanizmus sme zaviedli zámerne, aby sme motivovali vlastníkov ku komplexnej obnove bytových domov,“ hovorí generálna riaditeľka ŠFRB Dana Pištová.

Pre žiadateľov je do konca októbra z predchádzajúceho programového obdobia k dispozícii 130 miliónov eur, z ktorých sa má dodatočne obnoviť ďalších 27-tisíc bytov. Žiadosti však treba podať najneskôr do mája tohto roka, inak financie prepadnú.

Suma 130 miliónov vznikla alokáciou zdrojov z troch operačných programov v rámci programového obdobia 2007 – 2013.

Z regionálneho operačného programu a operačného programu Bratislavský kraj, ktoré spadajú pod ministerstvo pôdohospodárstva, sa presunulo 71 miliónov eur. Z operačného programu ministerstva hospodárstva Konkurencieschop­nosť a hospodársky rast sa transferovalo 59 miliónov eur.

Okrem podpory už existujúcich bytov poskytuje ŠFRB úvery obciam a podnikateľom na výstavbu nových nájomných bytov. V minulom roku bola priznaná podpora na obstaranie nájomného bývania 111 žiadostiam v celkovom objeme 59 miliónov eur, čo je v porovnaní s predchádzajúcim obdobím o štyri percentá viac. Z týchto zdrojov pribudlo na Slovensku 1¤973 nájomných bytov. V rámci celého bytového fondu však tvoria nájomné byty len dve percentá, čo je 50-tisíc bytov.

Nájomné byty slúžia najčastejšie ako štartovacie bývanie pre mladé páry. Podmienkou na pridelenie bytu vo vlastníctve obce je, že čistý mesačný príjem žiadateľa nemôže presiahnuť štvornásobok životného minima. To sa aktuálne pohybuje na úrovni 198,09 eura. Nevýhodou je nájomný charakter bývania, ktorý musí obec dodržať po dobu 20 rokov. Mesačné nájomné je zhruba na úrovni 225 eur bez energií.

Výstavba nových nájomných bytov by mala byť prioritou aj pre ministerstvo dopravy, ktoré na podporu bývania vyčlenilo tento rok 40 miliónov eur. Táto suma sa však má rozdeliť aj medzi žiadateľov o dotáciu na zatepľovanie rodinných domov, ktorá môže byť najviac 6¤500 eur. O takúto formu podpory budú môcť domácnosti požiadať v prvom štvrťroku 2016.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #byty #bytovky #zatepľovanie