Rekonštrukcia domu zásadne zmení jeho hodnotu

Aká bude hodnota bytovky alebo rodinného domu po rekonštrukcii? Určite vyššia ako predtým, preto treba rozmýšľať nad zvýšením poistného.

13.03.2016 14:35
debata

Už päť eur ročne dokáže zvýšiť poistnú sumu o tisícky. Vlastníci bytov či domov sa po obnove bývania tešia najmä z vyššieho užívateľského komfortu a energetickej úspory, ak napríklad zateplili. Len výnimočne si po obnove budovy uvedomia, že by mali myslieť aj na existujúce poistenie nehnuteľnosti.

Hodnota domu po obnove či rekonštrukcii vzrástla. A to by sa malo odraziť i na výške poistnej sumy. Ak ste si poistenie uzavreli pred niekoľkými rokmi, výšku poistnej sumy, na ktorú je majetok krytý, treba po čase prehodnotiť. Staršie poistenia, aj keby k obnove nedošlo, sú často uzatvorené na nízke poistné sumy alebo kryjú iba niektoré riziká.

„Platí to najmä pri poistných zmluvách, ktoré sú desiatky rokov staré, uzavreté ešte v československých alebo slovenských korunách,“ hovorí Dana Macková, manažérka produktového oddelenia poisťovne Aegon. Každý klient by mal na svoje poistenie myslieť a aktualizovať ho. Časom môže byť nehnuteľnosť podpoistená. To znamená, že skutočná hodnota majetku je vyššia, ako dohodnutá poistná suma.“

Pri prehodnocovaní poistky treba brať do úvahy skutočnú finančnú hodnotu danej nehnuteľnosti v danom čase. Výška poistnej sumy je zvlášť dôležitá, ak nastanú likvidačné poistné udalosti. Požiar domu alebo zemetrasenie môžu domácnosť nenávratne pripraviť o strechu nad hlavou. Pričom poisťovňa dokáže pomôcť iba do výšky zmluvnej poistnej sumy. Znamená to, že ak má klient svoj rodinný dom poistený napríklad na sumu 90 000 eur, viac peňazí mu poisťovňa nevyplatí napriek tomu, že dom mal reálnu hodnotu 150 000 eur. Pri zvýšení poistnej sumy sa výška poisteného zvýši o niekoľko eur ročne. Finančná ochrana, ktorú však ponúkne, stúpne až o desiatky tisíc eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #dom #byt #poistenie