Spotreba tepla na Slovensku klesá

Spotreba tepla na Slovensku z roka na rok klesá. Ako vyplýva z údajov zverejnených Úradom pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), kým v minulom roku sa dodalo slovenským odberateľom necelých 14 tisíc gigawatthodín tepla, pred štyrmi rokmi to bolo o zhruba dve tisíc gigawatthodín viac.

04.08.2016 11:42
debata (5)

Ako uviedol pre portál vEnergetike.sk konateľ spoločnosti Teplo GGE Rudolf Pradla, za znižovaním spotreby tepla treba hľadať teplejšie zimy, ako aj realizáciu úsporných opatrení zo strany odberateľov.

„Samozrejme v prvom rade je tu faktor počasia, ktoré neovplyvní nikto. Na strane znižovania spotreby samozrejme počítame aj my so znižovaním spotreby vďaka zatepľovaniu budov a zvyšovaniu efektívnosti spotreby,“ uviedol Pradla. Podľa neho tak spotrebu tepla môže v nasledujúcich vykurovacích sezónach zvýšiť najmä vyšší hospodársky rast. „No a možný nárast spotreby tepla závisí v konečnom dôsledku samozrejme aj od toho, či sa nám bude dariť pripájať nových odberateľov,“ doplnil Pradla.

Podľa údajov ÚRSO v teplárenských systémoch s technológiou kombinovanej výroby elektriny a tepla je vyrábaných takmer 54 % tepla a zvyšok v blokových a domových kotolniach. Teplárenské spoločnosti v súčasnosti podľa Pradlu robia všetko preto, aby tento podiel zachovali a zvyšovali. „Na rozdiel od individuálnych zdrojov priebežne investujú výrobcovia tepla do zvyšovania efektivity a ekológie výroby a dodávky tepla. A samozrejme sa snažíme získavať nových odberateľov, pretože aj to je spôsob ako znižovať celkové náklady pre všetkých, teda aj súčasných, koncových odberateľov,“ do­dal.

Či sa bude v budúcnosti vyrábať viac tepla vo veľkých teplárňach alebo v domových kotolniach, bude záležať aj od politiky štátu. „Ak štát zachová vyrovnanú súťaž, a tým aj podmienky pre ekologickú a efektívnu centralizovanú výrobu, nie je dôvod, aby pomery výraznejšie klesali,“ konštatoval Pradla.

Stále sa na Slovensku najviac tepla vyrába vďaka zemnému plynu. Práve prostredníctvom neho sa vyrobilo vlani 55 % z celkového vyrobeného množstva tepla. Nasleduje biomasa s 27-percentným podielom. „V posledných dvoch rokoch sa postavilo na Slovensku približne 110 bioplynových staníc, z ktorých 36 dodáva okrem elektriny aj teplo,“ dodal regulátor. Stále sa na Slovensku vyrába teplo aj prostredníctvom uhlia, ale pri tejto komodite ide o klesajúci trend. Kým pred štyrmi rokmi sa na výrobu tepla spálilo vyše 700 ton uhlia, vlani to bolo necelých 580 ton. Teplo vyrobené z bioplynu predstavuje zhruba dve percentá z celkovej dodávky tepla.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #dom #byt #teplo