Ceny tepla pre bytovky zostanú na vlaňajšej úrovni

Slovenské domácnosti odoberajúce teplo od veľkých výrobcov tepla by nemali počas nasledujúcej vykurovacej sezóny zaplatiť za teplo viac, ako to bolo v predchádzajúcej sezóne

18.10.2016 13:11
debata

„Najväčší vplyv na platby odberateľov za teplo má predovšetkým vývoj na trhu palív. Tu je situácia už niekoľko rokov stabilná, preto predpokladáme, že platby odberateľov za teplo v budúcom roku budú kopírovať tie tohtoročné,“ uviedol pre portál vEnergetike.sk predseda predstavenstva Slovenského zväzu výrobcov tepla Miroslav Obšivaný.

Podľa teplárov však netreba zabudnúť, že na spotrebu tepla a následnú výšku platby má nezanedbateľný vplyv aj počasie. „Na výšku platieb za teplo má samozrejme okrem vývoja trhu palív vplyv aj vývoj počasia. A to je parameter, ktorý pochopiteľne nevie výrobca tepla ovplyvniť,“ povedal Obšivaný.

Podľa slovenskej legislatívy začalo vykurovacie obdobie od prvého septembra. Centrálne zdroje tepla začínajú distribuovať teplo, práve keď dva po sebe idúce dni klesne priemerná vonkajšia teplota pod úroveň 13 stupňov Celzia. „Podľa už konkrétnych zmluvných podmienok medzi dodávateľom tepla a odberateľom však je možné vykurovať aj mimo vykurovacieho obdobia a teda aj skôr, ak je to technicky možné a požiada o to správca,“ konštatoval Obšivaný, podľa ktorého sú vykurovacie systémy pripravené a pomaly sa začína spúšťať kúrenie.

debata chyba
Viac na túto tému: #dom #byt #teplo