Paneláky v Bratislave zdraželi viac ako novostavby

Značný dopyt po bratislavských starších bytoch spôsobil, že ich ceny v treťom kvartáli tohto roka rástli rýchlejšie ako ceny novostavieb.

07.11.2016 11:24
debata (23)

Priemerná jednotková cena bytov v hlavnom meste na sekundárnom trhu dosiahla podľa analytikov spoločnosti Bencont Investments 2 131 eur za meter štvorcový s DPH. Oproti druhému štvrťroku vzrástla o 4,9 %, zatiaľ čo medziročný rast bol na úrovni 10,2 %. V oboch prípadoch ceny starších bytov rástli rýchlejším tempom ako voľné novostavby, skonštatovala spoločnosť Bencont Investments.

Najrýchlejší medziročný rast cien zaznamenal sekundárny trh v Starom Meste, kde staršie byty zdraželi o 15,3 %. Výrazne zdraželi aj byty v obvodoch Bratislava II o 12,6 % a Bratislava III o 10,9 %. Najdrahšie byty sa v treťom kvartáli ponúkali v Starom Meste v priemere za 2 578 eur za meter štvorcový, zatiaľ čo najlacnejšie v Petržalke za 1 920 eur za meter štvorcový.

Absolútna cena bytov podľa analytikov spoločnosti dosiahla v priemere 156,7 tisíc eur s DPH. Medzikvartálne sa ceny zvýšili o 9,8 % a medziročne o 16,5 %. Bencont Investments skonštatoval, že za posledný rok zdraželi byty na sekundárnom trhu v Bratislave priemerne o 22 tisíc eur.

„Tu, samozrejme, ako dôležitý faktor pôsobí aj rozloha týchto bytov. Tá v treťom štvrťroku dosiahla 74,4 metrov štvorcových, čo v medzikvartálnom vyjadrení predstavuje 4,4 -percentný rast a v medziročnom 5,5 %. Ponukovú stránku sekundárneho trhu s bytmi v Bratislave teda tvoria čoraz väčšie a absolútne drahšie byty. Menšie byty sa vďaka ich nižšej absolútnej cene rýchlo vypredávajú,“ uviedla spoločnosť Bencont Investments.

Oživenie realitného trhu v Bratislave v minulom roku podľa nej priniesol najmä dopyt po absolútne lacnejších bytoch, čo znamená, že žiadanými sa stali najmä menšie byty. Platí to pritom pre trh s novostavbami aj pre sekundárny trh, kde sa malé byty začali predávať veľmi rýchlo.

„Ide skôr o nárazový jav, keď ľudia začali vnímať, že ceny nehnuteľností majú pokrízový pokles už za sebou, a nahromadené úspory sa nebáli opäť investovať do realít. Okrem toho spotrebiteľov do kúpy bytu motivujú aj nízke úrokové sadzby a obavy zo sprísnenia financovania úverov na nehnuteľnosti od roku 2017,“ odôvodnil situáciu na trhu s realitami hlavný analytik Bencont Investments Matúš Jančura.

V treťom kvartáli spoločnosť zaznamenala aj zvýšenie cien prenájmov v Bratislave. Priemerná výška ponúkaných prenájmov dosiahla 804 eur, pričom posledné dva roky pohyboval na úrovni od 650 do 750 eur. Zvýšila sa aj priemerná cena nájmu za meter štvorcový na 11,37 eura za meter štvorcový a najčastejšie sa ponúkajú dvojizbové a trojizbové byty. Z hľadiska obvodov zas ponuke dominujú Bratislava I a Bratislava II, čo podľa Bencont Investments môže znamenať, že lacnejšie prenájmy sa obsadzujú rýchlejšie, zatiaľ čo v ponuke ostávajú tie drahšie.

„Staršie byty majú oproti novostavbám konkurenčnú výhodu ceny a dôležitá je aj možnosť okamžitého nasťahovania sa. Tú novostavby neposkytujú,“ povedal Jančura podľa ktorého len 10 % voľných novostavieb je reálne dostavaných. Jančura zároveň upozornil, že rýchly rast cien nehnuteľností je z dlhodobého hľadiska neudržateľný. Ceny nehnuteľností podľa neho nemôžu rásť takýmto vysokým tempom, ak nie je ich rast podporovaný rovnako silným rastom reálnych príjmov obyvateľstva.

„Z toho vyplýva, že rast cien nehnuteľností sa s určitosťou zastaví, keď si ľudia z príjmov nebudú vedieť dovoliť kúpu. V tej chvíli ceny nehnuteľnosti začnú klesať, alebo, čo je menej pravdepodobné, sa z nich stane luxusný tovar,“ uzavrel Jančura.

Spoločnosť Bencont Investments patrí do skupiny Bencont Group. Od roku 2008 zaoberá analýzami realitného trhu a komodít, riadením investícií a poskytovaním finančného poradenstva.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #dom #byt #Panelák #bytový dom